Barrique je naziv za hrastove bačve odgovarajućeg oblika i volumena koji varira u pojedinim francuskim pokrajinama od 80 do 305 litara. Najpoznatiji u svijetu je bordoški barrique od 225 litara, a barrique je i naziv postupka zrenja vina i naziv za vino koje je tim postupkom proizvedeno. Bačve za barrique vina su standardizirana, a dimenzije bordoškom barriqueu (225 + 2 l) utvrdila je 1858. godine Trgovinska komora Bordeauxa. Taj tip bačava točno je određen dužinom, širinom i povijenošću dužica, te brojem obruča. Za crna vina najbolje je da samo odležava u barriqueu, dok se za bijela vina preporučuje već i fermentacija u barrique bačvama. Za dužice i danarice bačava koristi se donji i srednji dio hrastova trupca, iz hrasta starog preko 100, ali ne i starijeg od 200 godina. Kvaliteta izrade i ljepota oblika, zorno je prikazana u nastavku… (Hvala prijatelju željku Pavičiću na ovom doprinou mom blogu)
barik je trend, tko pametan ide posjeci hrast koji raste 120 godina da bi od njega napravio dve bacve od 200 litara i onda te dve bacve bacio za dvije godine. uzas