Izvanredan je, što drugo za ranski rizling iz amfore obitelj Tomac može reći Bakhov sin kojem je rizling najdraža sorta, a duga maceracija bijelih vina najdraža vinska tehnologija. Sam rizling teško je prepoznati u ovom vinu berbe 2009. koje je netom napunjeno u boce, a nisam siguran može li se već i kupiti, osim, naravno, u vinariji u Donjoj Reki kraj Jastrebarskog. Zbog sorte, a možda i zbog mladosti, vino je oštrije, možda je bolje reći odrješitije od “obične”, prve Amfore koju su tata Zvonimir i sin Tomislav Tomac (na slici) napravili od chardonnaya i desetak starih plešivičkih sorti berbe 2007. Sve ostalo, raskošan miris, puni okus i potpuna suhoća, je kao i kod “stare” Amfore. Nisam ih još imao priliku kušati usporedno, no kod vina iz amfora stalno mi se događa da mi je svako novo koje probam bolje od onih prijašnjih. Možda i zato što se ta vina iz mjeseca u mjesec jako mijenjaju. Tako me 2008. oduševila Kabolina Malvazija amfora 2005. Isti dan kušao sam iz bačava i berbe 2006. pa 2007. i svaka od njih mi je dala naslutiti da će biti bolja od prethodne. Potom je izašla prva Tomčeva koja mi je postala favorit i to je bila do ovog proljeća kad sam u Momjanu iz bačve kušao Kabolinu 2008. No Tomci su ponovno “poveli” na slučajnom susretu u srpnju 2011. sa Zvonimirom Tomcem u samoborskom kafiću Tin, čiji vlasnik Marijan Žganjer također ima odlična vina, a preporuke iz berbu 2010. su sauvignon te bijeli cuvee graševine, chardonnaya, sauvignona i žutog muškata. Kušali smo tamo i fini Žganjerov Rose od cabernet sauvignona, mladi “pravi” crni cabernet te uobičajeno fini chardonnay, a Rizling Amfora bio je kruna ugodnog poslijepodneva u dobrom društvu. Zvonimir Tomac tom je prilikom najavio i iznenađenje: Vjerojatno prvi svjetski pjenušac od baznog vina maceriranog u amfori. A pjenušci su mi treća vinska ljubav. Pa kako da prema tom vinu budem objektivan?
Tags: amfora, riesling, rizling, Tomac, vin, vino, wein, wine