Da Zlatko Bošnjak i Mario Faletar, predvodnici mladog vala iločkih vinara, nisu imali problema s naplatom grožđa kojeg su prodavali, vjerojatno nikad ne bi počeli proizvoditi vino. I sva sreća da je problema bilo, jer danas rade izvanredan cabernet franc, vrlo dobar cabernet sauvignon, odličnu graševinu izborne berbe, fini, gotovo gusti rajnski rizling te tramince koji će zasjeniti one puno poznatije iz vinarije Iločki podrum čim stignu na šire tržište od samog Iloka i okolice.
Bošnjak i Faletar vrh su vala od dvadesetak iločkih proizvođača vina sa zaštićenim geografskim podrijetlom, među kojima je i ministar Petar Čobanković.
Faletar brine o vinogradu, Bošnjak o podrumu. Imaju 15 hektara svojih vinograda i pet hektara od kooperanata. Paze na prinose i ne beru više od dva kilograma po trsu. Njihov traminac iz 2006. ima 13,5% alkohola i 4,6% kiselina te tipične mirise koji podsjećaju na ruže i muškatna vina. Kod mladog traminca, berbe 2007., ti se mirisi osjećaju i u okusu i čini se da će to vino nadmašiti ono iz 2006. godine.
Postoje dva traminca: Crveni navodno potječe iz talijanskog Tramina i daje visoko alkoholno vino s malo kiselina. Uzgaja se u Slavoniji, a od njega je nastao i mirisavi, kojeg je više na Plešivici i u Međimurju. Boce iločkog traminca su prvi put uvrštene u vinoteku engleskog dvora još u 19. stoljeću.
Tags: cabernet franc, cabernet sauvignon, ilok, traminac, vinarija trs