Lako je odabrati ljetna vina. Dobro se zna kakvo se vrijeme može očekivati i, shodno tome, kakva se hrana jede u koje doba dana. S proljećem je teže. Jutra mogu biti maglovita, večeri svježe, a dani i topli i hladni pa se može reći kako proljeće nudi i tri preostala godišnja doba. U skladu s tim je i ovaj izbor proljetnih vina prilagođen prvim ovogodišnjim roštiljanjima te sezonskim namirnicama u kojima ćemo uskoro uživati.
Dobar pjenušac se, naravno, može piti uvijek, a San Marino od žlahtine dovoljno je zreo i pun da poprati bijelo meso sa žara, ali i dovoljno svjež da se može pijuckati za toplog popodneva. Graševina i malvazija daju najvažnija hrvatska bijela vina koja, bez obzira na to što je prva sorta s kontinenta, a druga s mora, podjednako dobro prate jela od morske i slatkovodne ribe.
Dobroj ribi dobro će pristajati i Marius, francuska mješavina stare talijanske i stare francuske sorte, a čaša sauvignona koji stiže iz austrijskog dijela Štajerske bit će pravo društvo jelima od šparoga. Traminac iz Iloka ne treba posebno predstavljati, a Rose iz Kutjeva kao da jedva čeka jagode sa šlagom. Tri crna vina traže jela od ponajboljih komada crvenog mesa. Sva preporučena vina na nedavnom ocjenjivanju Vinskih zvijezda u zagrebačkom restoranu Vinodol osvojila su 86 ili više bodova, a Malbec Pyros čak 96 na listi do sto.