Nove vinske čarolije stižu iz podruma velikog kutjevačkog vinara Ive Enjingija. Poznat po stavu koji neki nazivaju ekstremnim, da sok zdravog i sazrijelog grožđa treba jednostavno pustiti da se sam “pretvori” u vino, Enjingi ima bačvice izbornih berbi s čak 18 posto alkohola. Od takve će sirovine raditi nove svjetske prvake. Tu je titulu, u izboru britanskog časopisa Decanter, Enjingi osvojio za vino Venje iz 1998. godine.
Venje je mješavina izbornih i kasnih berbi traminca, sauvignona, graševine, rajnskog rizlinga i sivog pinota. U onoj nagrađenoj berbi uživali su rijetki jer je u prodaji nije ni bilo. Vino koje nosi ime položaja na kojem su vinogradi Enjingi radi samo u dobrim godinama. Tako su se prodavale berbe 2002. i 2003., a u trgovine će i 2004.
- Grožđe berem kasno pa ima puno sladora, nekad i više od 40 posto. Mošt puštam da fermentira sam do kraja, ne zaustavljam vrenje kako bih imao manje alkohola. Svako vino radim samo, a kasnije, kad su sva zrela, sljubim ih u jednu bačvu da mješavina postane skladna. Tak u Venju slabija graševina spusti visoke alkohole koje imaju traminac i sauvignon – priča Enjingi ponosno vodeći uz hrastove bačve u kojima posljednje dane broji i dugoočekivano crno Venje.
Mješavina crnog pinota, cabernet sauvignona, merlota, zweigelta i frankovke berbe 2003. imat će 15 posto alkohola. Venja 2006. i 2007. još će godinama sazrijevati u bačvi, a imaju i pokoji promil alkohola više. Ipak, ne toliko koliko ima crni pinot 2000. na koji je Enjingi posebno ponosan. Vino s 15,6 posto alkohola dobilo je oznaku vrhunskog, no Enjingi ga neće prodavati. Njime će častiti prijatelje i goste koji se razumiju u vina.
- Imam još takvih vina koja ne želm prodavati jer ne mogu postići cijenu koju bi zavrijedila. Onda mi je draže da najbolja vina popiju ljudi koji znaju što piju – kaže osebujni kutjevački vinski čarobnjak Ivo Enjingi.