Ako se krafne pune jačim pekmezima, poput onog od šljiva ili brusnicama, primjerice, uz njih će izvanredno pristajati bermet. Riječ je o aromatiziranom vinu od više crnih sorti grožđa koje fermentira s voćem i začinskim biljem. Donedavno se mislilo kako su recepturu ostavili francuski vojnici početkom 19. stoljeća kad je Samobor bio dio Napoleonovih ilirskih provincija, no u ljekarničkim spisima bermet se spominjao i prije dolaska Francuza, i to kao lijek za želučane i crijevne tegobe. Bermet preporučuju kao aperitiv, dakle prije jela, ali i kao dižestiv, nakon obroka, da se hrana bolje provari. Riječ je o doista posebnom vinu istodobno slatkog, kiselkastog i gorkog okusa koje ima između 15 i 18 posto alkohola. U Samoboru ga zovu darom dobrom prijatelju. Najpoznatiji su proizvođači obitelji Filipec i Pavlin.
Samoborci bermet proizvode od portugisca, frankovke, kavčine i još nekih lokalnih crnih sorti. U lanjsko vino stavljaju i grožđe, naranče, suhe smokve, suhi pelin, rogač te još štošta, što je tajna svakog proizvođača. Sve to zajedno još jednom fermentira.