Kad bi se svi trsovi posađeni na 120 hektara vinograda u Đulovcu kraj Daruvara postavili jedan do drugoga, red bi se protegao do Beča. I bet toga, Vinarija Daruvar već se “spojila” s Parizom, Veronom, Bruxellesom, Londonom… Ali ne trsjem, nego vinima. Njihovi sauvignoni berbi 2006. i 2007. osvajali su nagrade na svim međunarodnim ocjenjivanjima na kojima su se pojavili. To zlatno vino proizvedeno je pod paskom enologinje Suzane Jurišić, rukovoditeljice daruvarske vinarije.
- Vinograd je sađen između 1987. i 1992. Loza je zrela i zato i daje tako dobra vina – kaže Suzana koja je u Vinariju došla 1996., a od 2004. je i vodi.
- Proizvodnja vina je posao, al ii velika ljubav. Kad sam se počela time baviti 24 sata sam provodila s vinom. Tu nema recepta. Nema iste godine, nema istoga vina. A nema ni potpune kontrole, to je posao u suradnji s Bogom. On daje posljednju riječ – priča pokazujući prekrasni stari podrum ispod dvorca koji je grof Janković u središtu Daruvara sagradio još 1777. Vina tu prvo sazrijevaju u bačvama, a potom i leže u arhivi.
Vinarija Daruvar radii graševinu, rajnski rizling i chardonnay. Na pitanje koje joj je vino najdraže, Suzana je, umjesto očekivanog odgovora u stilu “majci su sva djeca jednako draga”, prošaputala ime graševine. I odmah dodala:
- Izborna berba 2003. posebno mi je prirasla srcu. Od početka se vidjelo da će to biti iznimno vino. Ponašalo se poput muškarca koji se mora “ludirati” kao mlad da bi se smirio kad odraste. Tako je i ova graševina s 15 posto alkohola, 20 grama neprovrela šećera i puno plemenite plijesni prvih godina divljala, a danas je to elegantni gospodin sa životnim iskustvom koje se osjeća u svakoj kapi – opisuje Suzana svoju ljubimicu i dodaje da se odlično razvija i sauvignon iz 2006. Daruvarska berba zlata neće skoro stati. Novi aduti su rajnski rizling 2007. i izvanredna graševina izborne berbe prosušenih bobica iz iste godine.