Sauvignon sigurno daje bolja vina od kraljevine, no mi doma, kao i kad nam dođu gosti, ljeti pijemo isključivo kraljevinu, sa smiješkom ispod gustog brka priča Stjepan Puhelek Purek, vinar iz Psarjeva Gornjeg kraj Svetog Ivana Zeline, dok njegova kći, enologinja i prva hrvatska vinska kraljica, toči društvu i svojoj sestri Ivani, također enologinji i osmoj vinskoj kraljici Zagrebačke županije, mineralnu vodu u čašu orošenu hladnom imbrinom, kako još zovu ovu autohtonu prigorsku sortu. Uzgaja se i na Plešivici te u Sloveniji. Daje ugodno kiselkasta vina laganih aroma kojima savršeno pristaje nekoliko kapi kisele vode. I tata Štef i kraljica Nataša rade, svaki svoj, odlične sauvignone, pomaže im i kraljica Ivana, no tijekom vrućeg poslijepodneva teško je bilo zamisliti bolje piće od kraljevine.
- Imamo dišeću kraljevinu, crvenu, zelenu i pikastu. Svaka gasi žeđ – priča Stjepan Puhelek Purek. Nataša je od kraljevine napravila i pjenušac Kraljicu. Također svjež i lagan, sa 12 posto alkohola. Ljetna vina, bez obzira piju li se sama ili s vodom, ne smiju imati puno alkohola. ne smiju biti ni slatka jer takva neće gasiti žeđ. Zato je i malo sorti od kojih se rade ljetna vina. Na kontinentu to su još moslavac, koji zovu i šipon ili pušipel, škrlet te neke stare sorte poput žutog plaveca. Na obali, lagano ljetno vino daje žlahtina. Mogle bi i malvazije i pošipi, ali njih, kao i graševinu na kontinentu, vinari uglavnom rade kao jača, ozbiljnija vina.