Nakon šetnje, sa sirom? Pitanjem što piti u takvim prilikama glasoviti pivski kritičar Michael Jacskon u prekrasnoj knjizi The Great Beers of Belgium započinje poglavlje o trapističkim pivama. Predikatna graševina, odgovaram na to Jacksonovo pitanje i knjigu o najboljim svjetskim pivama listam pijuckajući baranjsku graševinu kasne berbe 2007. Mihalja Gerštmajera iz Zmajevca. I to što sam je otvorio nakon šetnje, te to što napikavam kockice sira, nisu jedine veze pivskog i vinskog svijeta.
Eto, piše Jacskon, pivovara Chimay ima pivo s ostatkom neprovrelog šećera, a Mišikina je graševina lijepo poluslatka. Flandrijska pivovara Van Honsebrouck radi pivo Bacchus koje ma karamelne note, a slične se probijaju i kroz svježinu vina u mojoj čaši. Svijetla piva Sloeber, piše Michael Jackson, ima lagane arome meda, baš poput ove graševine kasne berbe.
Trešnjeva piva Toimmermans odležava 27 mjeseci, taman koliko je bilo staro i vino koje pijuckam kad mi je stiglo u podrum. Pive Goudenband, hvali ih Jackson, mogu odležati pet do deset godina, a Gerštmajerova graševina napunila je već tri i nije izgubila kiseline pa će svježa ostati još barem tri godine. Božićno pivo pivovare Bush ima 12,2 posto alkohola i punjeno je u bocu od 0,75 litara. Gledam vinsku etiketu. Piše 12,6 Prekrasna graševina miriše, osim na med, na marelicu i pomalo breskvu, a takve arome imaju i belgijske voćne pive. I podjednako ih je teško nabaviti. Po najbolje belgijske pive treba se zaputiti u Belgiju, a po najbolja Gerštmajerova vina u Zmajevac. Tamo, u podrumu kraj kojeg nudi i izvrsnu hranu, proda većinu svojih vina koja, samo jednom bocom, mogu ispričati priču za kakvu je u pivskom svijetu Michaelu Jacksonu trebala knjiga.