Malo sam se mrštio, mnogo razmišljao, puno uživao, ali šutio kad sam ga prvi put kušao početkom ljeta. Krajem ljeta jedva sam zaustavio bujicu hvalospjeva, no sad, nakon trećega kušanja, ne mogu se suzdržati – pjenušcem iz amfore plešivička obitelj Tomac nadmašila je svoja mirna vina odležana u glinenom ćupu pod zemljom, ali i sve svoje prijašnje pjenušce, koji su i tako ponajbolji u Hrvatskoj. Pa i izvan nje.
Baza svakog pjenušca je mirno vino. U Champagnei to su uglavnom niskoalkoholna i jako kisela, gotovo nepitka vina koja odležavanjem na kvascima dobivaju punoću i sklad, a kasnijim dodavanjem ekspedicionog likera, guste slatke tekućine na bazi vina u kojoj često ima i vinskog destilata, finiji okus, pokoji postotak alkohola i slast. Kao bazno vino za pjenušac iz amfore obitelj Tomac je iskoristila uobičajeno vino iz amfore, mješavinu chardonnaya (50 posto) i desetak starih plešivičkih sorti. Mošt je šest mjeseci bio u amfori ukopanoj u zemlji s kožicama grožđa, a potom godinu i pol odležavao u velikoj drvenoj bačvi od 3000 litara. Pretočeno je u šampanjske boce u kojima je pokrenua druga fermentacija, a početkom ovog ljeta su prečepljene. Ovih dana i službeno izlaze na tržište.
U čaši na vinu se prvo primjećuje snažna boja, narančasta, koja odaje tehnologiju proizvodnje dugom maceracijom. Potom “polude” mjehurići, koji su sitni, ali ih je milijun i teško su ukrotivi. Pod nosom počinje smirivanje, sklad tipičan za biodinamička vina tijekom čijeg se nastajanja ne koriste kemijska zaštitna sredstva, a pojedini postupci provode u skladu s Mjesečevim sjetvenim kalendarom, odnosno položajem nebeskih tijela. U ustima pjenušac iz amfore nudi svježinu i zaigranost koja se traži od pjenušavih vina. Kako je dugo nastajao, berba je 2010. i to je prvi Tomčev pjenušac s oznakom godine, očekuje ga i lijepa budućnost.
Za godinu, dvije, tri bit će sigurno harmoničnije i bolje.
Ovaj jedinstveni pjenušac bio je kraj lijepoga kušanja koje je počelo drugim novitetom, klasičnim pjenušcem Diplomat. Ime je dobio po gostima vinograda iz kojeg su chardonnay (80 posto) i žuti plavec od kojega ga rade. U to trsje predsjednik Ivo Josipović dovodi diplomate akreditirane u Hrvatskoj na početak berbe.
Diplomat je četiri godine zrio i to se ponajprije osjeća na okusu finoga kruha s maslacem. To je “blanc de blancs” pjenušac, bijeli od bijeloga grožđa, što je važno reći jer u većini bijelih šampanjaca ima i crnog pinota.
Obitelj Tomac je sad tako zaokružila ponudu pjenušaca da njima može popratiti i najsvečanije obroke u više sljedova. Rosé, kojem prekrasnu boju lososa daje portugizac, a punoću chardonnay, izvrsno će dočekati goste. Uz hladna predjela može se ponuditi Millenium, u kojem stare plešivičke sorte prevladavaju nad chardonnayom, a uz topla Diplomat. Classicu, u kojem je chardonnaya više, fino će pristajati uz ribu i bijelo meso, a Amfora je dovoljno snažna i za jela od tamnijeg mesa te dovoljno posebna za dugo uživanje uz razgovor nakon obroka.