Tko u ova teška vremena vozi VW Passat ili drugi automobil srednje klase, s pravom može reći da se dobro vozi. Ako, međutim, sjedne u Mercedes ili BMW, vidjet će da i od dobrog ima bolje. Da je tako i s vinima, uvjerili smo se kušajući prvo od sedam vina glasovite vinarije Zind-Humbrecht iz francuskog Alsacea koja odnedavno u Hrvatsku uvozi tvrtka Dobra vina.
Navikli smo se na dobre hrvatske tramince. Štoviše, često se hvalimo kako su iločki među najboljima na svijetu. Posebice se to odnosi na suhi vrhunski traminac iz Iloka intenzivnog mirisa u kojem dominira ruža. No vina od te sorte prilično su teška za pijenje. Miris udara brzo i jako pa gutljaj ili dva sasvim zadovoljavaju potrebu za ovim finim vinom. Kod Zind-Humbrechtova bazičnoga gewurtztraminera berbe 2012. nije tako. Miris je prepoznatljiv, no osvaja polako, a vino je na okusu vrlo elegantno i iznimno svježe za sortu koja se ne može podičiti izraženijim kiselinama. A nije ni puno skuplji. Spomenuti Iločki “passat” stoji 70, a elzaški “mercedes” 100 kuna.
Kod rizlinga smo usporedili elzaški Mercedes s Rolls-Royceom iz istoga kraja. Prvi je bio berba 2011., s 13,5 posto alkohola i nježnim mirisom koji se, kao i kod traminca, vrlo polako otvara. Odlično je pristajao uz sendvič s dimljenim lososom i oduševio. Ali oduševljenje nije dugo trajalo. Samo dok nije stigao drugi rizling, Heimbourg 2010. To je onaj prvi rizling, ali na treću potenciju. Ima 5,5 grama neprovrelog šećera, no prilično visoku kiselost, pH je 3,2, pa se slatkoća i ne osjeća. Samo mu daje punoću. Ovaj rizling nosi ime vinograda Heimbourg u Turckheimu, gdje je i sjedište vinarije. Taj je vinograd poznat po tome da grožđe sazrijeva vrlo sporo. Na to se ne može utjecati, riječ je o osobini položaja i klime koja nad njim vlada, ali takvim se sazrijevanjem postižu posebno bogati i “duboki”, ne toliko intenzivni koliko impresivni mirisi. Vina su vrlo često napadnuta i plemenitom plijesni što im je posebna kvaliteta. Zašto je sporo sazrijevanje dobro, može se ponovno objasniti usporedbom s automobilima. Mercedes je brži od Rolls-Roycea, no u potonjem, ručno izrađenom automobilu, ipak se ljepše voziti.
Cijene opisanih rizlinga su 130 i 200 kuna te će biti odličan izbor za svečane obroke na kraju godine. Ako ih još bude jer ukupno je, uz puno muke, u Hrvatsku stiglo 300 boca. Zind-Humbrecht je ipak vinski butik.
Vožnja je nastavljena sivim pinotima, trećom sortom po kojoj je Alsace poznat, a koja je prirodni mutant crnog pinota. Od njega je dobila tamniju kožicu, no vina su u pravilu bijela, samo iznimno crvenkasta, kad vinari ostave mošt na bobicama nekoliko sati. U Alsaceu to ne rade, pa je boja slamnatožuta, ponekad sa zlatnim odsjajima, ali okus je ipak puniji od većine “normalnih” bijelih vina. Pinot Gris Calcaire 2010. ima izražene voćne arome marelice, pa i dunje. Pinot Gris Heimbourg je samozatajniji, ali puno zreliji, puniji, slasniji, pa i slađi sa svim dobrim što slatkoća vinu nosi. U Hrvastkoj se prodaje i njihov Muscat “Herrenweg” prepoznatljivih sortnih mirisa, ali i s mineralnošću najboljih rizlinga zbog čega će na proljeće biti dobra pratnja šparogama, te chardonnay Z010. U Alsaceu se chardonnay ne preporučuje pa na etiketama ne može pisati ime sorte.
Priča o Zind-Humrechtu počinje 1959. kad su Emile Zind iz Wintzenheima i Zénon Humbrecht iz Gueberschwihra osnovali zajedničku vinariju. Prije toga obje su obitelji prodavale vino svaka pod svojim imenom. Kolika je vinska tradicija, pokazuju zapisi o obitelj Humbrecht iz 1620.
Zind-Humbrecht ima 40 hektara vinograda u elzaškim selima Thannu, Hunawihru, Gueberschwihru, Wintzenheimu i Turckheimu. Vinarija je isprva bila u Wintzenheimu, a 1992. sagradili su novu u vinogradu Herrenweg u Turckheimu.
Ekološku proizvodnju počeli su uvoditi 1997. Tri godine poslije dobili su i službeni certifikat da je njihova proizvodnja organska, odnosno ekološka, a 2002. i da je biodinamička. To je najviši stupanj prirodi prijateljskog ponašanja koji isključuje sva kemijska sredstva.