Deset godina išao je na vinske tečajeve te obilazio svjetske vinarije i potrošio oko 100.000 eura kako bi stekao najprestižniju titulu poznavatelja vina u svijetu i postao Master of Wine. Samo se 300 ljudi trenutačno može tako predstavljati. A tu je vinsku školu ovaj njemački pilot, dakle vinski amater, završio u Austriji, u Vinskoj akademiji u Rustu, gradiću u Burgenlandu, kako Austrijanci zovu “naše” Gradišće, vinogradarsku regiju južno od Beča, na obalama Nežiderskog jezera.
- Akademija u Rustu osnovana je 1989., četiri godine nakon strašnog incidenta s antifrizom u austrijskim vinima. Njezin je cilj bio naučiti Austrijance raditi dobra i prirodna vina. Danas joj takva uloga više ne treba, pa su polaznici Akademije uglavnom ljudi koji vino piju, a ne oni koji ga rade – ispričao nam je direktor Akademije i prvi austrijski Master of Wine Josef Schuller.
Weinakademie Osterreich u Rustu druga je najvažnija škola za ljubitelje vina u svijetu. Prva je londonski Wine and Spirit Education Trust (WSET). Od 1993. te dvije škole usko surađuju u školovanju vinoljubaca na svim razinama. Imaju početničke tečajeve za one koji žele o vinu naučiti tek nešto više od činjenica da postoje bijela i crvena, slatka i suha, te sve razine do vinskog akademika, kako se kolokvijalno nazivaju vlasnici WSET diploma koji se školuju od tri do četiri godine. Tko danas poželi postati akademik, prva će dva stupnja tečaja, o svjetskom tržištu pićima te vinogradarstvu i podrumarstvu, imati u travnju i lipnju 2014. Treći stupanj, svjetska vina, na rasporedu je od kolovoza do listopada, a preostala tri, o žestokim pićima, pjenušavim vinima te fortificiranim vinima tipa porto i šeri, u proljeće su 2015. Nakon svakog stupnja polaže se ispit, a na kraju polaznik radi diplomski rad koji mora obraniti pred stručnom komisijom. Kao na svakoj drugoj akademiji. Taj užitak stoji oko 5000 eura ne računajući putovanja i boravak u Austriji tijekom predavanja. Već titula vinskog akademika izaziva poštovanje u cijelom svijetu, a koliko je teže postati Master of Wine, pokazuje to da od 50 akademika oko 40 upisuje taj majstorski tečaj, a u prosjeku ga samo dvojica završe. Oni dvije godine slušaju predavanja u Austriji i Francuskoj. Na završnom ispitu prvo tri sata pišu test, a potom naslijepo kušaju 36 vina. Svakom trebaju odrediti sortu, zemlju, pa čak i regiju iz koje je grožđe, te opisati način proizvodnje. Za kraj ponovno brane disertaciju koju su prije početka ispita predali. I to ih stoji još 5000 eura. Bez smještaja, naravno. Ali i bez privatnih putovanja po vinarijama svih kontinenata bez kojih je titulu Master of Wine nemoguće steći. Zato je onaj Nijemac i potrošio 100.000 eura, a zbog posla sve nije mogao završiti za manje od 10 godina.
- On je ekstreman slučaj jer amateri rijetko idu na ovakva školovanja. Profesionalcima treba između pet i osam godina da postanu Master of Wine, a to ih stoji između 25.000 i 30.000 eura. No titula jamči posao koji će taj novac brzo vratiti – objašnjava Josef Schuller.
Specijalist za fina i rijetka vina ime je jednog od najpopularnijih tečajeva u austrijskoj Vinskoj akademiji. Namijenjen je sommelierima, traje tjedan dana, a održava se u bečkom hotelu Palais Coburg, dvorcu koji ima jednu od najraskošnijih vinoteka na svijetu (desno). Vina vrijede 25 milijuna eura.
Polaznici ovog tečaja kušaju neka od najboljih i najskupljih vina svijeta, a šest dana predavanja te nedjeljni ispiti stoje 6000 eura. Smještaj nije uključen. U ovom bi hotelu šest noćenja s doručkom u vrijeme sljedećeg tečaja krajem lipnja stajalo, ovisno o sobi, između 31.369 i 121.639 kuna.
Najjeftiniji, bazni tečaj u Vinskoj akademiji stoji 220 eura, a traje pet večeri. Tečajevi namijenjeni samo poznavanju austrijskih vina stoje 350 ili 520 eura, a onaj namijenjen svjetskim vinima i žestokim pićima 950 eura. Traje dva vikenda.