Kad smo već tu, hoćete probati što je u našim bačvama? Potiho, gotovo šaptom, pitao je plešivički Velimir Korak kojeg smo posjetili dok je filtrirao sauvignon blanc i pripremao ga za punjenje u bocu.
- Hoćemo, naravno, samo kojim redom? – pitali smo.
- Od kraja, od vina koja spremamo za van, pa do onih koja će još dugo biti u bačvama – rekao je Korak.
I počelo je s tim sauvignonom, trenutačno najtraženijim Korakovim vinom jer se berba 2011. prodala već u listopadu 2012. S obzirom na to da je prošla godina bila prilično vrela, grožđe se počelo brati već u kolovozu, pa su i mlada vina relativno rano spremna za tržište.
- Vrele su godine bile 2000., 2003, 2007., 2009. i 2011. Prije smo si još i mogli dopustiti pogrešku, no sad imamo iskustva i moramo znati kako se ponašati. Ne može se više odjedanput pobrati sve grožđe. Berba traje mjesecima. Grožđe koje se prvo bere vinu će dati svježinu, a ono koje pri kraju dođe na red punoću i snagu. Treba kombinirati i položaje – pojašnjava Velimir Korak.
Ponudio je na kušanje lijepu mješavinu chardonnaya i sivog pinota te čisti chardonnay iz inoksa, a potom sauvignon iz drvene bačvice, pa chardonnay odnjegovan na kvascima. To je taj slavni “sur lie” kojim se proslavio prije desetak godina. Sad je na tržištu berba 2009., a čekamo 2011. Riječ je o staroj burgundskoj tehnologiji vinifikacije u drvenim bačvama bez pretakanja i uz redovito miješanje. Tako se svako malo prirodni kvasci “bude” kako bi vinu osigurali puni okus i kompleksne putraste arome, ali zadržali mu i jedinstvenu svježinu čak i nakon godine i pol provedene u bačvi.
Poslije toga velikoga bijelog vina uslijedila su crna.
Syrah 2012. prekrasno je mineralno vino. Taj okus slanoće, iako ugodan, dugo ostaje na usnama i traži novi gutljaj da ga spere. Pa su onda usta opet slana i traže novi gutljaj… Stariji syrah, berbe 2011., već je puno i moćno vino koje će u bocu vjerojatno uoči berbe 2013.
- Brali smo ga iza Sesveta – rekao je Velimir Korak, a supruga Mirjana dodala kako se toliko brinu o njemu da će morati biti skuplji od crnog pinota. A i crni pinoti obećavaju mnogo. Posebno prošlogodišnja berba.
Svaki je dobar vinar sam sebi najveći kritičar, no Korak je u tome prilično ekstreman. Među prvim hrvatskim vinarima, ako ne i prvi, spustio je cijenu vina iz berbi koje nisu bile jako dobre. Tako je crni pinot berbe 2008. bio prilično jeftiniji od odlične 2007. A 2009. zadržali su nižu cijenu iako je berba bila vrlo dobra. Počela je, kažu, recesija i nije bilo uputno podizati cijenu. U lošim berbama, kakva je, na primjer, bila 2010. godina, crni pinot, syrah i rajnski rizling nije ni punio u butelje. Berba 2012. odlična je i zato je Velimir Korak prvi put dopustio gostima kušanje iz bačava.
A prva vina te berbe poput roséa (desno) već su u boci. U njemu je više od 80 posto syraha i začinjen je crnim pinotom te portugiscem. I to je vino njegovano na kvascima. Zato osim svježine ima i punoću pa se fino pije i u hladne dane iako ga zovu ljetnim vinom.