Cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot klasična je bordoška mješavina sorata koju koriste širom svijeta, a u njoj se okušao i zelinski vinar Darko Hrupec. Vino je nazvao Cuvee barrique, a miris nove bačvice odmah se osjeti i dopast će se svima koji vole tako njegovana vina. Ovo slasno vino ima i ugodne kiseline koje nakon svakog gutljaja zovu na još. Fino će pristajati uz masnija jela, poput paprikaša s vrhnjem.
Udarno Hrupecovo vino, kao i svakog zelinskog vinara, ipak je kraljevina, ta stara srednjeeuropska sorta kojoj su upravo topliji dani kakvi nas očekuju pravo vrijeme. Nježne arome i niski alkoholi, samo 10,5 posto, čine je pravim vinom za veća društva i dulje druženje, a jedna je od rijetkih sorti kojoj odlično pristaje nekoliko kapi mineralne vode.
- Človek nije zmislil ništa pametnejše od gemišta. Znjim se krijepi i nazdravlja, svaka tuga zaboravlja – tako se pjeva po kletima Zelinskog prigorja, a stihove je legendarni zelinski novinar Stjepan Šagovac zapisao i na promotivnom letku vinarije Hrupec.
– Točila se kraljevina u dvorcima i kurijama Oerdedyjevih u Paukovcu, Domjanićevih u Donjoj Zwelini, Rubidovih u Gornjoj Rijeci, Bisagu… Sa sigurnošću možemo reći da su je pili Petar Zrinski, Milan Begović, volio ju je i dr. Franjo Tuđman. Prema nekim naznakama, pio ju je i veliki Ludwig van Beethoven – piše Šagovac i dodaje kako je Petar Preradović je budnicu “Još Hrvatska ni propala” pisao pod utjecajem kraljevine, boraveći u Gornjoj Rijeci kod primadone Sidonije Erdödy Rubido, jedine žena koju je Vlaho Bukovac naslikao na zastoru Hrvatskog narodnog kazališta, na slici poznatoj kao Hrvatski narodni preporod.
Priču o kraljevini Darko Hrupec i Stjepan Šagovac završili su lijepom primisli kako poslije kupice kraljevine nema molskih pjesama. Pjevaju se samo vesele durske!
Da je riječ o veselom vinu može se uvjeriti i u Hrupecovom Vinotočju i kušaonici u Zagrebu, u Maksimirskoj 22. Je li zbog blizine stadiona ili slučajno, no tamo se okupljaju i neki od glasovitih Dinamovaca, koji su igrali 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća te s društvom uživaju i u finom Hrupecovom rajnskom rizlingu. A proozvodi on i sivi pinot. Te su dvije sorte uobičajene u hladnijim dijelovima Francuske poput Elsacea, te u njemačkim vinogorjima gdje je klima slična. S obzirom da su se odlično snašle i u Prigorju, valjda ih okolica Svetog Ivana Zeline podsjeća na ta vinogorja južno od Strasbourga ili uz rijeke Rajnu i Mosel. Vrlo dobar rajnski rizling u zelinskom kraju imaju Zdravko Puhelek i Željko Kos, a odličan sivi pinot rade Đuro Kos i njegov zet Mario Jurišić. Oba Kosa rade i kerner, križanac rajnskog rizlinga i trollingera, sorte koja najvjerojatnije potječe iz Južnog Tirola, a obilato rodi i daje ružićasto vino ugodna mirisa i okusa te srednjih alkohola i kiselina. Kerner je od trollingera preuzeo obilatu rodnost, a od rizlinga one posebne arome i okus. Poput rizlinga, često ga rade kao polusuho vino.