Kad se piju vina rosé? Kad je bor zelen! To je parafraza starog vica o Zagorcu kojem je pravo vrijeme za gemišt bilo uvijek. A tko pije vina rosé? Svi. Barem svi koji uživaju u vinima jer onaj tko ih izbjegava, ne zna što propušta. A svi koji uživaju u vinima proveli su Dan žena u zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt na Pink Dayu, prvom festivalu roséa koji je organizirala udruga Woman on wine (Žene u vinu).
Glas Edith Piaf i riječi “La vie en rosé” orili su se sa štanda istarskog vinara Morena Degrassija, koji je svoj lijepi rosé i nazvao po toj pjesmi (“Život u ružičastom”). Degrassijev sommelier Siniša Škaberna plesao je sa suradnicama odjeven poput francuskoga kuhara, a tu je opravu kasnije opravdao na radionici kojom je pokazao da različito ohlađeno vino rosé pristaje uz različitu hranu. Onaj hladniji, netom izvađen iz posude s ledom, uz mariniranu sirovu ribu, a malo topliji, prepušten 20-ak minuta sobnoj temperaturi, uz tople plodove mora. Uspoređivala su se ružičasta vina Istre i Dalmacije, a na različitim radionicama sparivala su se s čokoladom, salatama, ribama, mesom… Među 200 mirnih i pjenušavih roséa doista se moglo probrati najbolja vina za Veliki petak i uskrsnu nedjelju.
Uz ribu na dan posta dobro je držati se pravila da je najbolje vino iz kraja u kojem jesmo ili barem iz kojeg je hrana. Tako se uz dunavskog smuđa u umaku od vrhnja može uživati u roséu Iuris od cabernet franca s obala Dunava. Fini pjenušavi rosé od cabernet sauvignona i crnog pinota iz Brodskog Stupnika na Pink Dayu predstavili su Višnja i Davor Zdjelarević, čiji su vinogradi nedaleko od ribnjaka Oriovac. A dva glasovita rosé pjenušca s Plešivice gledaju na ribnjake u Crnoj Mlaki. Tomčev odležani rosé od chardonnaya i portugisca lijepo će pratiti neutralnu ribu poput pastrve, a osvježavajući Šemberov od crnog pinota pristajat će uz masnijeg soma. Misal Rosé Istranina Đordana Peršurića dobar će biti uz nježniju morsku ribu i većinu plodova mora, a uz tunu i slične kapitalce valja potražiti neki od snažnijih mirnih roséa, ponajbolje one od plavaca. Takvi su Spoža s Brača te Rosé Korta Katarina Saints Heels Rosé i Stagnum Rosé s Pelješca.
Ti roséi bit će dobar izbor i za uskrsni ručak, posebice ako su na stolu janjetina, jaretina, pa čak i pečena patka. Za doručak uz šunku i ostale suhomesnate specijalitete dobro će “sjesti” Bolfan Rosé, lijepo svježe pjenušavo vino od crnog pinota ili lagani mirni roséi berbe 2012. porečke Lagune. Pravo vino, s ostatkom šećera, za lagane kolače ima istarska vinarija Veralda.
- Slatkoća ovog roséa isprva kao da usta oblaži ugodom, a potom se osjeti svježina koja to spere i stvori potrebu za novim gutljajem – opisao je svoj polusuhi rosé od refoška vlasnik Veralde Luciano Vizintin.
Pink Day, osim što je omogućio jedinstveni pregled ružičastih vina, uništio je i predrasudu da su roséi ženska vina. Muškarci su u njima podjednako uživali. Ili čak i više. Kroz ružičaste čaše sve je izgledalo ljepše.