Prekrasnu gastroenološku igru pripremili su u porečkoj Laguni za goste iz jugozapadne Francuske. Tvrdim razlomljenim sirom, koji podsjeća na parmezan, te mladim, ali već spremnim teranom i roséom od cabernet sauvignona dočekali su oko podneva na vidikovcu u prekrasnom vinogradu Funtana kraj Vrsara predstavnike Francuskog instituta za vino i lozu te vinare iz manje popularnih, što ne znači i manje dobrih, vinorodnih regija Gascone i Gaillac. Rezao se pršut, mljevena slanina mazala na peciva, kruh umakao u maslinovo ulje i uživalo u pogledu na lozu. Već su se tu Francuzi zapiknuli za “feran”, kako je razigranu, da se ne kaže divlju, istarsku sortu teran prozvao turistički konzultant Gregory Aubrejac. I pamtili su ga do kraja ručka, koji se u vinariji u Poreču stopio s večerom.
Počeo je aperitivom za odabrane. Grupica hrvatskih novinara uz šank je čekala da se gosti smjeste za stolove i gasila žeđ mladom malvazijom 2012. koja se tad još točila iz bačve, a ovih dana izlazi na tržište napunjena u boce pod etiketom Festigia. Prekrasno, svježe vino s prilično čvrstim tijelom fino je grijalo nakon nekoliko sati provedenih u vjetrovitom i hladnom vinogradu. Pristajalo je to zaigrano vino i uz juhu od kozlića s domaćom tjesteninom kojom je počeo ručak. Nastavili su ga u istom istarsko-kozarskom tonu lešadom od kozlića uz koju je potočena zrela malvazija Festigia. Uslijedio je drugi istarski ponos, fuži s tartufima, i treća Lagunina malvazija, Festigia Riserva. Riječ je o vinu od ručno branoga grožđa s brežuljaka na kojima povjetarac stalno ublažava vrelinu sunca koje obasjava bijelu istarsku zemlju. I kad se prešlo na janjetinu s ražnja kombiniranu s telećom roladom te krumpirom ispod peke, došlo je vrijeme za još jednu riservu. Ovaj put to je bio cabernet sauvignon, slasno vino punog okusa i lijepih aroma tamnoga zrelog voća zaokruženima začinom koji daju hrastove bačve.
Goste su ispratili fritulama i kroštulama te još jednim hrvatskim specijalitetom, muškatom ruža. Riječ je o crvenoj muškatnoj sorti, što je samo po sebi rijetkost, a ova je posebna i zato što je svojataju Istrani i Omišani, a prije tridesetak godina nasađena je i u Slavoniji, gdje također daje dobra vina prekrasnog mirisa. Zbog nježnih muškatnih mirisa te lijepe boje na granici ružičaste i crvene, mnogi će ga opisati vinom za zaljubljene. Muškat ruža ima ženski cvijet pa se ne može sam oploditi. Zato u vinogradu treba saditi i “muške” sorte. Da nije ljubavi, ne bi svita bilo, ali ni ovoga lijepog vina.
Prije Lagune Francuzi su posjetili i vinariju Matošević. I ondje su imali problema s izgovaranjem imena, no prema onome što su o vinima ispričali, jako su im se svidjele Ivičine mješavine sorti, crna i bijela grimalda.
- Vinarstvo u Istri blisko je našem u jugozapadnoj Francuskoj jer jedni i drugi imamo mnogo autohtonih sorti te gostima pružamo nešto što drugdje ne mogu doživjeti – zaključio je lijepi vinski susret Eric Serrano, regionalni direktor Francuskog instituta za vino i lozu.