I vi odlučujete koja će vina na fakultet, rekao je kutjevački vinar Vlado Krauthaker gostima koje je u povodu Svetog Vinka pozvao na kušanje mladih vina. Pedesetak ljudi tako je probalo pedesetak vina. Većina su bila bijela iz berbe 2012., a ostatak crna, koja dulje odležavaju i koja su bila iz berbe 2011.
- Sva su završila osnovnu školu, dio je već u srednjoj, a samo će najbolja studirati – pojasnio je Krauthaker. U veliku kušaonicu u Kutjevu posložio je 12 graševina.
- Tu su vina iz različitih vinograda i različitih bačvi. Želimo vidjeti što je kod kojeg dobro i njihovim sljubljivanjem dobiti najbolje vino – rekao je Krauthaker.
Takvo miješanje gotovih vina s različitih položaja, ili iz istog vinograda, ali različitih bačvi, zove se “coupage”, za razliku od riječi “assemblage”, koja znači miješanje grožđa. Nakon berbe se grožđe iz različitih vinograda, nekad i različitih sorti, zajedno preša, fermentira i odležava.
Neke mlade Krauthakerove graševine neće trebati kupažirati. Prije svega onu s položaja Kurija. Oduševila je tipičnom gorkoćom te iznimnom svježinom.
– Rano smo brali da bismo zadržali kiseline, a vino ima i nikad manji pH. Kod bijelih je pH 3,1 ili 3,2, a inače je u redovitoj berbi od 3,4 do 3,5. Kod crnih je normalan pH 3,7 ili 3,8, a 2012. je bio 3,4 – objasnio je Krauthaker. Požalio se da će prošlogodišnjih vina biti jako malo. Samo 40-60 posto od uobičajenih berbi.
- Jak vjetar zapuhao je dan, dva nakon što je počela cvatnja grožđa i prepolovio urod. Poslije je došlo vruće ljeto pa su bobice imale velik udio kožica i sjemenki, a malo soka. Nikad nisam imao toliko praznih posuda u podrumu. Berba 2013. morat će rano na tržište jer će se 2012. brzo popiti – rekao je. Kušala su se i četiri mlada, mutna chardonnaya, dva siva pinota, nekoliko sauvignona koji su svi prekrasno mirisali, a neki su već bili i gotovo bistri. Najbistriji je bio neuburger, austrijska sorta čije se butelje u Hrvatskoj mogu nabrojiti na prste jedne ruke, a najljepše iznenađenje bilo je unas podjednako rijedak viognier. Riječ je o aromatičnoj sorti iz sjevernog dijela doline francuske rijeke Rhone koja se u većim količinama uzgaja u Kaliforniji, Argentini i Australiji. Daje puna ali svježa vina s mirisima jabuke, breskve, grejpa, pa i cvijeća poput ljubičice koja se piju brzo, do sljedeće berbe. U Hrvatskoj, osim Krauthakera, fine viogniere od berbe 2009. radi i istarski vinar Moreno Degrassi. Među crnim vinima na Krauthakerovu kušanju bili su ponuđeni stari Vladini aduti crni pinot, syrah i merlot, a najviše je bilo cabernet sauvignona. Četiri iz redovite berbe i peti ubran malo poslije. Potonji je na nosu divlji, ali u ustima vrlo ugodan, a redovni cabernet sauvignon s glasovitog položaja Mitrovac izvrsno bi se upotpunio s roditeljem, cabernet francom, koji je očarao i punoćom i svježinom.
- Mnogi su mi rekli kako im se taj franc svidio. Morat ću dobro promisliti što ću s njim – nasmijao se ispod brka Vlado Krauthaker pohvalama novom vinu.