Bogato, osebujno, slojevito, puno, gusto, živahno… Samo najljepšim riječima opisivali su vino Aries vinarije Capo iz Fernetića kraj Brtonigle na ocjenjivanju za Večernjakove čašice i dodijelili mu veliku zlatnu medalju. Riječ je o cabernet francu iz “horoskopske” serije Capo Stellae. Pod tim se etiketama pune odležana vina ove mlade vinarije osnovane 2009. godine. Aries je Ovan, a taj su znak izabrali jer je strastven i neukrotiv. Takav je i cabernet franc, dojmljiv bojom, mirisom i okusom. Prije njega predstavili su četiri “zvjezdana” vina berbe 2009.
- Libra je chardonnay. Dobio je znak Vage jer je to sorta koja traži i daje balans, kako u vinogradu, tako i u boci – objasnila je Ivona Žagmešter, šefica marketinga vinarije Capo, i predstavila ostala odležana vina.
- Sagittarius ili Strijelac je sauvignon, sorta izraženog bouqueta, koji se ljudima sviđa ili ne. Strijela ih, dakle, pogodi ili promaši. Virgo je malvazija, istarska uobražena ljepotica koju mogu osvojiti samo najuporniji. Napunjena je u maloj seriji od 333 magnum (1,5-litarske) boce. Gemini je pinot crni. Blizanac ima dva lica, kao i ta sorta. Daje crno vino, no ima vrlo blage tanine i jako je osjetljiva u vinogradu. Nakon Ariesa na tržište će izaći i crni Taurus, klasična bordoška mješavina cabernet franca, cabernet sauvignona i merlota. Isprva smo planirali samo dva crna vina u seriji Stellae, pinot i tu mješavinu, ali cabernet franc nam se toliko svidio da nismo mogli odoljeti – priznala je Ivona. I dobro je da nisu odoljeli. Cabernet franc se može usporediti s najboljim sporednim glumcima. On je roditelj cabernet sauvignona, uz sauvignon blanc, no sin je “blitzkriegom” osvojio svijet, a otac je ostao samo “začin” koji se u vino pomalo dodaje. Aries dokazuje da je vrijedan i nominacija za glavne uloge. Vinarija Capo ima 3220 trsova cabernet franca posađenih na dubokoj crvenici. Iz berbe 2009. napunili su 3253 butelje sortnog vina, a ostatak je završio u kupaži Taurus. Berba je bila početkom listopada, a maceracija je trajala 35 dana.
Vino je 30 mjeseci ležalo u drvenim bačvama različitih veličina, od 225 do 2000 litara, a prije izlaska na tržište šest mjeseci je provelo u boci. Cabernet franc se u Hrvatskoj najbolje snašao u Istri. Odlična vina od te sorte ondje rade i Moreno Degrassi te Franc Arman. Izvan Istre ozbiljnije su mu se posvetili samo Zlatko Bošnjak i Marijo Feletar iz iločke Poljoprivredne zadruge Trs. Ta im je sorta već u prvoj berbi, 2007. godine, dala najdojmljivije vino. Cabernet franc ima malo slabiju boju od cabernet sauvignona i manje tanina, pa nije prikladan za dugo odležavanje i ne voli male bačvice (barrique). Karakteristične su mu arome malina, ljubica, zelenog papra, a ima izraženije kiseline te ga je lako spariti s hranom. U pariškim bistroima redovito ga toče uz pečeno pile, pristaje junećim i goveđim odrescima, a Cabernet franc Aries bio je odličan uz rebrica, domaćeg odojka pečena u pećnici s krumpirima i grah-salatu s bučinim uljem.