Više od dana traje, ali vrijedi svake minute izlet u Kutjevo, napisali su američki vinski kritičari Mike DeSimone i Jeff Jenssen, poznati kao World Wine Guys, na www.huffingtonpost.com.
- Svakako posjetite vinoteku u središtu grada koja se zove Kolijevka graševine – preporučili su, a kao neke od najboljih proizvođača graševine istaknuli obiteljske vinarije Čamak (njihova je i vinoteka), Enjingi, Krauthaker, Galić, Mihalj i Markota. Svidjelo im se i u restoranu Vinkomir nedaleko od Vinoteke.
- Tamo poslužuju goleme tanjure prepune miješanog mesa divljači te nekoliko vrsta kulena – rekli su i slavni slavonsko-baranjski specijalitet opisali kao začinjenu suhu kobasicu od svinjetine s puno paprike. Na povratku iz Kutjeva svratili su u hotel i vinariju Zdjelarević u Brodskom Stupniku gdje ih je oduševila terasa restorana koju nekoliko metara dijeli od vinograda.
- Ovdje možete biciklima obilaziti brežuljke i obližnja jezera. U njima uzgojena slatkovodna riba odlično pristaje uz aromatična bijela vina regije – tvrde dečki.
Nahvalili su i hrskava bijela vina vinarije Vuglec Breg na prekrasnom zagorskom brežuljku u kojima su uživali na drvenom trijemu. Svidjele su im se i tamošnje drvene kućice u kojima se može prespavati te koje su nazvali odličnom bazom za višednevni boravak i izlete po okolnim vinarijama ili terensko jahanje.
Kunčić, Jakopić, Dvanaeščak i Štampar međimurski su vinari čija vina, kažu Jeff i Mike, odlično pristaju uz austrougarsku kuhinju koju odlikuju “srčani” gulaši, jela od divljači i snažni umaci s crvenom paprikom.
Najljepše im je, čini se, bilo na Plešivici. Jedino su se o tamošnjim vinima detaljnije raspisali pa su za chardonnay Velimira Koraka ustvrdili kako je izvrstan, a crni pinot voćan i u francuskom stilu. Susjed Drago Režek ima crni pinot u modernom stilu, tvrde “vinski dečki”. Nisu pojasnili što to znači, no vjerojatno ih je ponio drveni štih crnjaka koji podsjeća na crne pinote novoga vinskog svijeta, posebice Novog Zelanda.
– Vaš unutarnji vinski crv bit će vam vječno zahvalan ako u vinariji Tomac kušate bogata i pohotljiva bijela vina među kojima prednjače chardonnay i rizling odnjegovani u glinenim posudama ukopanima u zemlju – i Amerikance su oduševila jedinstvena vina iz amfora.
Preporučili su da se na vinske izlete pođe autom s vozačem i pogrešno naveli kako se u Hrvatskoj smije voziti samo s 0 promila alkohola. Ne treba čuditi pogreška jer se, čitajući članak, čini da ih je dojmila svaka vinarija koju su posjetili, kao i svako vino koje su kušali. Nakon sveg jela i pića, zaključuju Mike i Jeff, treba otići na Plitvička jezera gdje su izletnici nagrađeni prekrasnim pogledom na bistra jezera i zapanjujuće slapove. Šteta je što nisu posjetili i krajnji istok Hrvatske jer bi ih sigurno oduševila aromatika iločkih vina, punoća erdutskih te mekoća baranjskih. A gatori, jedinstveni podrumi ukopani vodoravno u pješčane brežuljke… Iz njih World Wine Guys ne bi ni poželjeli izaći.