Neće to biti crni pinot iz amfore, vino kakvo radimo od rajnskog rizlinga ili mješavine chardonnaya i starih plešivičkih sorti te koje mjesecima zrije pod zemljom. Ovo će samo prokipjeti u amfori. Koristimo ih jer su ukopane u zemlji i imaju stalnu temperaturu, idealnu za fermentaciju, objasnio nam je sredinom ovog tjedna plešivički vinar Tomislav Tomac zašto u amforu prebacuje mošt i smuljano grožđe ove nježne sorte koja na Plešivici posljednjih desetak godina daje odlična vina.
- Fermentirat će pod zemljom dva – tri tjedna, koliko bude trebalo. Potom ćemo ga prebaciti u novu bačvu od 2000 litara i u njoj ga njegovati na kvascima. Za godinu dana ćemo ga puniti u boce, a za godinu i pol, otprilike, vino će biti spremno za tržište i vidjet ćemo što smo napravili. Vjerujem da ćemo i ovakvim korištenjem amfore puno dobiti – rekao je Tomislav.
Obitelj Tomac poznata je po eksperimentima. Otac Zvonimir prvi je s Plešivice počeo skupljati medalje na prije dvadesetak godina svjetski važnom ocjenjivanju vina u Ljubljani. Bili su to rajnski rizlinzi o kojima se i danas ispredaju legende. Trenuci kad ih Tomci vade iz arhive i otvaraju pružaju fantastične vinske užitke. Nažalost, rijetki su. Ne zato što se otac i sin Zvonimir i Tomislav ne bi htjeli pohvaliti vinima koja su svakom godinom sve boja, nego zato što je boca malo.
Dvadesetak godina kasnije priču o rizlinzima zaokružili su njegovanjem te zahtjevne sorte u amfori. Mnogi su sumnjali da će zatvorena posuda i nekontrolirana fermentacija uništiti nježno vino, no rezultat je bio bolji nego sa snažnim chardonnayom. I prije zakapanja prve amfore, još tijekom studija vinarstva i vinogradarstva, Tomislav se posvetio pjenušcima. Po završetku prvog fana berbe nazdravio je iznimnim, zrelim pjenušcem Classic iz 2006. Zbog kompliciranih propisa, u nas se nikome ne isplati pjenušac označavati godinom berbe, no kod obitelji Tomac dobro se zna koliko je koji star. A ovaj svakako zaslužuje da mu se zapiše rođendan. U Champagnei su takvi šampanjci dva do tri puta skuplji od onih bez oznake berbe.
A ni u Champagnei nemaju ono što su Tomci napravili lani. Vino berbe 2010. odnjegovali su u amfori pa stavili na drugu fermentaciju u boci.
- Imalo je vino visoke kiseline pa smo sami sebi rekli zašto da ne probamo? Mislim da će to bit prvi pjenušac iz amfore na svijetu. Pratimo ga, ali doista ne znamo u što će se razviti – rekao je Zvonimir Tomac.
I dok su Tomci već brali, Damir (desno) i Dragica Režek mjerili su slatkoću i kiselost grožđa u vinogradu.
- Zrelo je. Imamo dva dana za pripremu i berba može početi – rekla je majka Dragica, enologinja u Mladini. Sin Damir pokazao nam je grozdove portugisca koji su se pri vrhu brijega počeli sušiti, a oni pri dnu još su bili djelomično zeleni. Slično je i s crnim pinotom. Jučer, kad je berba na Plešivici službeno počela, zelenih bobica vjerojatno nije bilo. Ako i jest, dat će vinu svježinu koja će ove godine mnogima trebati.
Crni pinot sorta je koja rosé šampanjcima daje ružičastu boju, malo jače tijelo i svježe voćne arome. Na Plešivici ga za izvrsne rosé pjenušce rabi i obitelj Šember iz Donjih Pavlovčana. Šemberi imaju i fino mirno vino od crnog pinota, macerirano tri tjedna i odležano godinu dana u rabljenoj hrastovoj bačvici.
Velimir Korak najzaslužniji je za slavu plešivičkih crnih pinota. Prvi je dobio oznaku vrhunskog vina za crni pinot, za berbu 2007. To je vino, tko ga je čuvao u dobrim uvjetima, i danas izvrsno, osobito ako je bilo napunjeno u magnum bocu od litre i pol. U takvim bocama vina ljepše stare jer je u njima razmjerno manje zraka, a deblje staklo bolje ga čuva od svjetla. Izvrsne ocjene dobiva i Korakov crni pinot berbe 2009., koji je trenutačno u redovitoj prodaji.