Šember rose – aperitiv s jagodama
Ako jutro počne s finim pjenušcem, cijeli će dan biti divan. Kako su stigle i jagode, piće prije Uskrsnog doručka može mirisati po jagodama, a takav je rose pjenušac Zdenka Šembera iz Donjih Pavlovčana pokraj Jastrebarskog. Napravljen je od crnog pinota, sorte kojoj su jagode tipična aroma, lijepo perla i osvježava, a boju mu možemo prigodno usporediti s domaćom kuhanom šunkom pa s njime i nastaviti nakon aperitiva. Uz doručak.
Zeleni silvanac Antunović – začin doručku
Erdutska vina nezasluženo su u sjeni sjevernih susjeda iz Baranje i južnih iz Iloka. Među nekoliko odličnih butik vinara ističe se Jasna Antunović, ekonomistica koja je napustila posao financijašice i sasvim se posvetila vinima. Zeleni silvanac raste u prekrasnom vinogradu Busija s kojeg se pruža divan pogled Dunav. Divan je i taj silvanac. Poprilično aromatičan, svjež, iznimno pitak, podjednako dobro utažuje žeđ i prati suhomesnate specijalitete.
Bibichevi debiti uz perad bijelog mesa
Bijela perad ispod peke traži jače bijelo vino, kakav je debit iz Plastova u okolici Skradina. Alen Bibich pod imenom Lučica “skriva” vino od te izvorne sorte dalmatinskog zaleđa koje je dvije godine odležalo u hrastovim bačvicama. Pristajat će uz ovakav Uskrsni ručak i vino R5o je “šifra” za mješavinu debita, maraštine, pošipa, sivog pinota i chardonnaya. Vino moćnog mirisa i nježnog okusa fino će popratiti i pečenja od lakšeg crvenog mesa.
Janjetina i Clai Ottocenti crni
Bobičasto voće, ljubica i vanilija mirišu iz čaše napunjene predivnom mješavinom refoška, cabernet sauvignona i merlota na koju je pazio Giorgio Clai iz mjesta Brajki nedaleko od Buja. Clai u vinogradu koristi samo organska gnojiva, a nema pesticida ni kemijskih zaštitnih sredstava. U podrumu, pak, nema kupovnih, selekcioniranih kvasaca, vina ne doslađuje ili dokiseljava, niti ih biostri. Radi vina kakva sam želi piti i uživa u njima, pa uživajmo i mi.
Uz kolače, zreli poluslatki Ivan Dolac Selection
Gotovo sedam godina ima poluslatki Ivan Dolac Selection. Napravili su ga 2005. od probranih prosušenih bobica plavca malog s prekrasnog hvarskog položaja Ivan Dolac,. Odnjegovan je u malim bačvicama koje su arome prosušenog i prezrelog voća pa i pekmeza dodale malo vanilije. To je snažno, ali pofinjeno vino kojem je teško odoljeti. Treba ga pustiti da se prozrači i otvori u čaši, čak i da se zagrije, a odlično će pristajati uz suhe kolače.
U internetskoj vinoteci vino.hr, u vinoteci Jabuke&ruže, Zagreb, Nova Ves 6, jabuke-ruze.com ili kod proizvođača http://www.sember.hr.
Gdje/kako ugrabiti taj divni Rose?