Ružičasta pastrvina ikra izviruje iz bijelog milerama kao što i pastrva iskače iz zapjenjenog bijelog vira hvatajući mušicu koja leti nad površinom vode. Tim hrvatskim kavijarom s Gacke i masnijim kiselim vrhnjem pune se tanke palačinke, pripremljene sa što manje začina kako ne bi uništili nježne okuse nadjeva. I svaki zalogaj poprati se gutljajem šampanjca ili pjenušca, svježeg i bistrog poput potoka u kojem pastrva živi. E, to je predjelo ili, bolje rečeno, pretpredjelo, večeri koju bih pripremio za Valentinovo da sam mlađi i da s Gospođom već nisam proživio desetke Valentinova.
Pravo predjelo, prepuno slasti, strasti i finih mirisa okusa, gusja su jetra pečena, naravno, na gusjoj masti. Nije ju lako nabaviti, ali onaj tko ju je sačuvao za Valentinovo, pokazao je koliko mu znači mu taj dan i to društvo. Pravo vino uz tako fino jelo bit će arhvski sauvignon poput onog vinarije Daruvar. U tom vinu berbe 1995. herbalni mirisi sorte polako se probijaju kroz zrele arome vina koje je dugo putovalo kroz vrijeme.
Juha? Svakako da. I to gusta. Može od šumskih, u ovo doba sušenih gljiva, može od zamrznutih komada bundeve, a može i od pasiranog špinata ili blitve. Bilo koja od te tri juhe bit će bolja ako je se “pojača” vrhnjem tijekom kuhanja, a prije posluživanja ukrasi tankim bijelim šarama na površini. Čak i s napisanom porukom. Takvu gustu, smeđu, žutu ili zelenu juhu treba “prerezati” reskim ali slasnim vinom kakvo je rajnski rizling Velimira Koraka, berba 2009.
Glavno jelo može biti sočan biftek, koji prije pečenja treba posuti s malo kakaa ili, još bolje, uvaljati u ljuske kakaovca, ako ih se nađe. Gorkoća kakaa bit će fina protuteža slasnome mesu, a s gutljajem caberneta sauvignona iz Baranje ovo će jelo biti savršeno. Velika crvena sorta daje senzacionalna vina na krajnjem istoku Hrvatske. Tko ne vjeruje, neka kuša Cabernet sauvignon Damira Josića ili Goldberg vinarije Belje.
Za desert može se igrati valentinovskim fondueom. Umjesto sira, topi se čokolada, a umjesto komadića kruha, umače banana ili neko drugo voće. A kaznu za onoga komu voće ispadne, zaljubljeni će lako osmisliti. Uz ovakav desert vino gotovo da i neće trebati, no dobar će biti slatki istarski muškat San Salvatore 2008. obitelji Benvenuti iz Kaldira pokraj Motovuna.
I sad, pri kraju, da objasnim tvrdnju o desecima Valentinova proživljenih s Gospođom. Nisam zbog toga “cijepljen” protiv romantike, no teško je naći mjesta i vremena za raskošnu valentinovsku večeru. A siguran sam da će je razveseliti pokoji fini čokoladni tartuf i čaša Enjingijeve graševine kasne berbe 2004. Suhog vina koje, provjereno je, odlično pristaje čokoladi.
A na samom kraju, upozorenje. Ma koliko raskošno uživali u najdražem društvu za valentinovskim stolom, valja pripaziti da se ne pretjera. Malo vina uvijek će povećati želju, ali čaša previše smanjit će moć. Bilo bi šteta da planirana romantična večera završi tvrdim snom. I to prije nego što prava romantika počne.