Ako se može vjerovati legendi o nastanku sangrije, prvo takvo piće napravljeno je tijekom arapske okupacije Pirenejskog poluotoka koja je počela 711. i trajala do 1492. kad su Arapi napustili i najjužnije dijelove današnje Španjolske. Osvajači su zabranili uživanje u vinu domicilnim stanovnicima, Iberima koji su ga počeli skrivati u posude s voćem. I rezultat im se svidio. U ta srednjovjekovna vremena vina su bila puno tupastija i manje pitka nego danas, pa im je voće dalo dobrodošlu svježinu. Ne čudi, stoga, što su čak i Arapi kriomice pili to fino, istodobno slatkasto i kiselkasto piće. Nakon što su protjerali Arape preko Gibraltarskog tjesnaca, Španjolci su počeli osvajati svijet. Nosili su sa sobom mješavinu vina i voća te dodavali žestoki alkohol kako se vino ne bi pokvarilo. Osvojivši Argentinu i Urugvaj, počeli su je i ondje proizvoditi pa su te dvije južnoameričke zemlje, uz Portugal i Španjolsku, postale najveći proizvođači i potrošači sangrije.
Španjolci i Portugalci sangriju su izvozili i u druge europske zemlje, prije svega Englesku, s portom, madeirom i šerijem, a Englezi su je prenijeli u Zapadnu Indiju, kako su stoljećima nazivali otoke u Karipskome moru. Ondje je i danas rade od uvezenog vina kojem dodaju rum te tropsko voće, a zovu je iskrivljenim anglikaniziranim imenom “sangaree”.
Originalno ime korijen vuče od španjolske riječi “sangre”, odnosno portugalske “sangue”, što znači krv. Tako su je nazvali jer su je isprva radili isključivo od crvenih vina. Vjerojatno nije slučajna sličnost s riječju “sangreal”, što je stari naziv za sveti gral, a znači kraljevska krv. S bijelim vinom danas rade i bijelu sangriju. Španjolci je zovu sangria blanca, a Argentinci clerico.
Vino, led i voće sastojci su sangrije, a recept kako ih izmiješati prepušten je mašti svakog tko želi uživati u njoj. Naranče su gotovo obvezne, no arome se mogu obogaćivati dodavanjem bresaka, limuna, jabuka, dinja, grožđa…, ovisno koje je voće zrelo. Dobro je rabiti slatko vino da se ne dodaje šećer, a napitak se može i dodatno ojačati žestokim pićem.