Vina su bolja ako im se tijekom fermentacije pušta klasična, jazz ili elektronička glazba, tvrdi austrijski izumitelj Markus Bachmann. On je napravio i poseban zvučnik koji pliva u bačvi na površini fermentirajućeg moštu. Taj “plivajući tanjur”, tvrdi izumitelj, utječe na kvasce da bolje rade i vina imaju više voćnih aroma te brže sazrijevaju. Zvučni valovi, objašnajva Bachmann, podižu kvasce s dna i potiču ih da brže prerađuju šećer u alkohol. Austrijski vinari još nisu potvrdili njegovu teoriju, no podržava ga Hector Vasquez iz meksičke destilerije Los Danzantes koja proizvodi mezcal, rakiju od jedne vrste agave.
Ne mogu tvrditi da je piće zbog glazbe bolje, ali tri godine puštamo klasičnu i folk glazbu tijekom fermentacije i sigurno nije lošije, kaže Vasquez.
Austrijski izumitelj vjerojatno ne zna da glazbu svojim vinima pušta i Domagoj Klasiček, vlasnik vinarije Iuris iz Aljmaša. Klasiček se, osim vinima, bavi i glazbom pa je pitanje odgovaraju li lijepi tonovi više njemu, ili njegovu vinu. A austrijski znanstvenici teorijom o boljim vinima zbog glazbe baš i nisu oduševljeni.
Kvascima je svejedno slušaju li Mozarta,Madonnu ili AC/DC. Oni ne rade zbog glazbe nego zbog nagona, odriješit je fizičar Werner Gruber sa Sveučilišta u Beču. Gruber je član grupe “Science busters” koja “raskrinkava” lažne znanstvene tvrdnje.