Sto posto prirodno, moto je pod kojim su se Zvonimir i Tomislav Tomac prije nekoliko godina počeli “igrati” i bačve djelomično zamijenili amforama. Riječ je o prastaroj tehnologiji iz Gruzije, malo prilagođen današnjem vremenu. Grožđe se nakon berbe ostavi mjesecima u amfori ukopanoj u zemlji, na stalnoj temperaturi, i samo povremeno otklopi te promiješa. Nakon što macerira i fermentira na bobicama, oko Uskrsa se vadi iz amfora, ispreša i stavi na mirovanje u velike hrastove bačve. U njima zrije oko godine i pol.
U proizvodnji vina iz amfore Tomci ne koristi ni sumpor, ni bistrila ni filtre pa je vino pomalo mutno. Zaštitna sredstva ne koriste ni u vinogradu. Grožđe za amforu beru na Starjaku, s loza posađenih prije 70-ak godina. Otprilike polovica grožđa je chardonnay, a ostalo su stare sorte poput šipelja, žutog plaveca, zelenog silvanca, neuburgera, veltlinca, kraljevine, graševine…
Vino Tomac Amfora ima iznimno jaku boju, snažne i raskošne aroma koje podsjećaju i na fine konjake, te finu svježinu. Baš mu ta kiselost može jamčiti barem pet godina odležavanja u boci tijekom kojeg će postajati sve bolje i bolje. To nije klasično vino za neko jelo, nego za posebne prilike, za razgovor ili samo za razmišljanje. Veliko vino ima i primjerenu “ambalažu”.
Tomci su nabavili posebnu bocu i dali raditi prekrasnu, elegantnu crnu etiketu sa zlatnim slovom T. Za nju su u svibnju 2010. dobili i nagradu za ambalažu Cropack. Zbog amfore, Tomci prestaju proizvoditi svoj glasoviti Chardonnay Premier. Grožđe od te sorte dijelom će koristiti u amforama, a dijelom u pjenušcima.
A prvo moderno vino iz amfore, po tehnologiji staroj 5000 godina, proizveo je glasoviti Joško Gravner, Slovenac koji živi i radi s talijanske strane granice u Goriškim brdima. U Hrvatskoj, u amforama je prvi odnjegovao vino Mirko Ivančić, rođak obitelji Tomac koji amfore i uvozi iz Gruzije. Bilo je to, međutim, samo vino za prijatelje. Nije ga prodavao. Na tržište je prvi s amforama izašao Istrijan Marino Markežić iz Momjana, poznatiji pod nadimkom Kabola. On već ima odlične malvazije odnjegovane u glinenim posudama iz berbi 2005., 2006. i 2007.
Tags: amfora, chardonnay, Gravner, Kabola, Tomac