Dugo očekivano ocjenjivanje započelo je 1. kolovoza i trajat će cijeli mjesec. Naš je tim neumorno radio na tome da omogući ocjenjivanje s istim standardima i integritetom koji se očekuju od najvećeg svjetskog vinskog natjecanja kojem se i najviše vjeruje. Radujemo se što ćemo podijeliti rezultate Decanter World Wine Awards u utorak, 22. rujna.Tako su organizatori najavili neobično 17. izdanje Decanterova ocjenjivanja. Dosad se ocjenjivalo u proljeće, a ove godine to, jasno, nije bilo moguće.
Dosad su u komisijama bili ocjenjivači iz cijeloga svijeta, a ove godine sudjelovat će samo oni koji žive na Otoku. Dosad su priznanja redovito osvajala i hrvatska vina. Počelo je već na prvom ocjenjivanju 2004. Ivan Enjingi iznenadio je zlatnim medaljama za Venje 1998., prvu berbu tog danas glasovitog vina, te za Graševinu kasne berbe 2002.
Drugo veliko iznenađenje iz Hrvatske stiglo je na Decanter 2008. Boris Drenški iz Huma na Sutli u Hrvatskom zagorju poslao je dva svoja vina, chardonnay ledene berbe 2005. i suhi jagodni izbor rajnskog rizlinga 2006., i osvojio dva zlata. Godinu potom njegova vina pod etiketom Bodren postala su senzacija. Poslao ih je četiri i osvojio četiri zlata. Londonska berba 2010. donijela mu je srebra i bronce, ali 2011. Ledena berba sivog i bijelog pinota 2009. proglašena je najboljim slatkim bijelim vinom srednje i istočne Europe. Drugo naše zlato osvojio je Kutjevčanin Vlado Krauthaker Graševinu izborne berbe prosušenih bobica 2009.
Na Decanterovo ocjenjivanje pristiže i više od 15.000 vina sa svih strana svijeta. Za brončanu medalju treba osvojiti 85 bodova od 100, što je na većini ostalih natjecanja dovoljno za zlato. Za srerbo treba 90 bodova, a za zlato čak 95. Dodjeljuju se i platinaste medalje, najboljim “zlatnim” vinima u pojedinim kategorijama. Hrvatska vina gotovo redovito osvajaju zlatne, pa i platinaste medalje, a vrlo često su među nagrađenima i ocjenjivačima manje poznate sorte. Tako su 2012. regionalni prvaci bili Zlatan pošip 2010. Zlatana Plenkovića s Hvara i Traminac ledene berbe 2009. Misnih vina iz Đakova, a zlatnu medalju osvojila je i Graševina ledene berbe 2009. vinarije Kutjevo.
I 2016. iznenadila je autohtona sorta.
- Dokazali smo da nema bogova u vinarstvu. Titulu najboljeg crnog vina osvojili smo vinom koje je sazrijevalo samo pet mjeseci – komentirao je tad Luciano Visintin, vlasnik vinarije Veralda, čiji je Istrian 2015. osvojio platinastu medalju i bio najbolje crno vino od jedne sorte skuplje od 15 funti. Na boci je pisalo kako je riječ o refošku, ali Luciano je na svojim internetskim stranicama “govorio” o teranu. S tim imenom nije mogao dobiti dozvolu za stavljanje vina u promet zato što su Slovenci zaštitili naziv “kraški teran”.
Lani je zlatnu Decanterovu medalju osvojio i prvi plavac, Vron Bod 2012. Tončija Marijana s Hvara. Pozlatile su se i četiri malvazije (Lagunina Festigia Vižinada Riserva 2015., Anđelini 2015. te Rossi i Fakin 2018.), Damjanićeva mješavina malvazije, chardonnaya i bijelog pinota Clemente 2016., kao i Gran Teran 2015. Morena Coronice. Čak 10 zlata osvojili smo 2018. vinima od pošipa, malvazije, graševine, pušipela, manzonija, terana, syraha i mješavine cabernet sauvignon-merlot iz sve četiri naše vinske regije. Na Decanteru su sudjelovali i naši ocjenjivači, sommelieri Siniša Lasan i Mario Meštrović, a ove godine, da nije bilo korone, sudjelovao bi tamo i publicist Saša Špiranec. Ovogodišnje ocjenjivanje može se pratiti na internetskim stranicama www.decanter.com/decanter-awards/dwwa-2020-social-wall/.