Svakakve su priče o Medeji, mitološkoj čarobnici koju je Euripid opisao kao ženu sposobnu za najstrašnije zločine. Kako bi mužu Jazonu pomogla da dođe do zlatnog runa, izdala je roditelje i ubila brata. Njegove ostatke, jedna je od legendi, prosula je Jadranom i od njih su nastali otoci Lošinj i Cres. Ta dva otoka vide se iz nekih vinograda vodnjanske vinarije Medea, koju danas znamo samo po dobrom. Štoviše, po odličnim maslinovim uljima, koja osvajaju zlatne medalje na najprestižnijim svjetskim ocjenjivanjima, te finim vinima s izvrsnom cijenom, jednim jako finim, većini kupaca i dalje dostupnim, a jednim iznimnim i ne preskupim za tu kakvoću. Medea nudi istovremeno kušanje ulja i vina. Nije bila namjera “sljubljivati” ih tijekom nedavnog posjeta vinariji, no sklad zalogaja sira i suhog mesa između gutljaja različitih vina i malo kruha umočenog u jedno od ulja poveo je u avanturu. Ulje od sorte leccione izraženijeg je herbalnog okusa i dosta je gorko, što se vrlo dobro spojilo s ugodnom gorčinom Malvazije Medea 2019., a mladi Chardonnay Medea našao je pravo društvo u ulju Lecino. Voćni mirisi prevladavaju u oba “druga”, a pristaju i sličnoj hrani: mogu popratiti vrlo različita jela od ribe i mesa, koja samo ne smiju imati previše naglašene okuse. Blago gorko, pikantno ulje od pendolina, koje nježno miriše na bademe, fino je bilo uz prošlogodišnji teran, koji još nije u prodaji. Prinos je bio do 1,5 kilograma po trsu, a grožđe su brali krajem rujna, što je poprilično kasno. Unatoč tome, zadržale su se u vinu ugodne kiseline, po kojima je sorta prepoznatljiva, a zaokružile su neobičnu mješavinu mediteranskih okusa iz maslinova ulja. Mladi je teran bio uvjerljivo bolji nego godinu dana stariji, a enolog Marko Krstačić, koji je s kolegicom Ivanom Perišić vodio degustaciju, rekao je kako 2019. nije baš bila dobra za crna vina u Istri, osim u njihovu kraju, odnosno na jugu poluotoka. Pokazao je to i merlot, još jedan crnjak čiji je okus u mladom vinu bio dojmljiviji nego u onom koje je spremno za tržište.
Miris mu je još nesređen i trebat će pričekati nekoliko mjeseci da se iskaže u punom sjaju. Već se sad iskazalo u paru s uljem Aurum. To je mješavina sorata čiji se omjer svake godine mijenja. Ekipa Salvele, što je brend tvrtke za maslinova ulja, pod vodstvom Edija Družetića slaže različite kombinacije sorata pa je Aurum pravi predstavnik berbe. Pomaže im i zaljubljenik u ulja Marko Krstačić, koji kaže kako dio godine danju radi ulja, a noću vina, a koliko su uspješni pokazuju i nagrade. Redovito im stižu zlatne medalje s prestižnog natjecanja u New Yorku. Ove godine ocjenjivali su 881 uzorak, a pozlatilo im se baš ulje Aurum, što i znači zlato. Salvelina ulja kušali smo uz bazna vina koja se prodaju pod etiketom Medea. Butelje su po 40-ak kuna i to je odličan omjer cijene i kvalitete. U višoj cjenovnoj kategoriji su Montiron, odlična malvazija iz istoimenog vinograda (butelja je malo manje od 70 kuna) te Punta Greca, merlot koji također nosi naziv vinogradarskog položaja. To je najjužniji vinograd u Istri, s tri strane okružen morem. Ono hladi lozu po noći, a danju to rade vjetrovi koji stalno pušu. Na posebnom lokalitetu je i jedinstvena zemlja, crvenica prožeta glinom i pijeskom. Merlot kao sorta voli glinu, pijesak lozama daje zdravlje, a crvenica karakter. Rezultat je raskošno vino koje je među pet najboljih hrvatskih merlota. U prodaji je berba 2016., koje je napunjeno 7980 boca, a i cijena je ozbiljna. U internetskoj vinariji thewineandmore.com stoji 230 kuna.