Pašta s ovim, pašta s onim, pašta uvijek! Najčešće s morskim plodovima koji se nađu u
hladnjaku: školjke, kozice, dagnje, lignje, miješano… Brzo, jednostavno, ukusno jelop koje, što je najvažnije, obožavamo! Bilo je već kasno popodne, bili smo gladni, pa nas su uzbuđivale riječi brzo i ukusno. Imali smo dodatan izazov. Dan prije kušali smo Sivi pinot 2018. zelinske vinarije Kos Jurišić i morali se okušati u sparivanju tog nježnog ljepotana morali s ovim morskim jelcem.
U mješavinu morskih plodova savršeno se uklopila zelena pašta s medvjeđim lukom, a ostalih sastojaka ima u svakoj kuhinji. To su češnjak, mlijeko, maslac, parmezan ili neki drugi sir ribanac, peršin, konzerva narezane rajčice, omanji luk, a super je i kad ima ljutike. Imali smo oboje, pa smo narezali omanji luk i dvije ljutike. Nakon toga, sve ide brzinom svjetlosti zato što se sve kuha istovremeno. I jednostavni, kremasti umak i pašta.
U vodu smo dodali nekoliko kapi maslinova ulja i dva lista lovora, a kad je proključala, ubacili paštu. Skuhanu smo ocijedili i vratili u lonac.
Dok se pašta kuhala, na otopljenom maslacu popržili smo plodove mora s lukom, minutu, dvije, pa iz tave preselili na tanjur. Na preostaloj masnoći (ustreba li, dodajte malo maslaca) kratko propirjali ljutiku i češnjak, dok nisu omekšali i aromatizirali se, oko tri minute. Dodali smo decilitar mlijeka, povrtni temeljac (ili kocku), parmezan, konzervu narezane rajčice, peršin, posolili, popaprili. Pirjali smo još tri minute pa ubacili morske plodove i promiješali te dodali malo limunova soka. Potom smo ubacili paštu i promiješali lagano, ali dovoljno da se morski plodovi utope u finom, kremastom umaku. Spremno za tanjur! Po vrhu malo sitno narezanog peršina i ribani sir. Pa papar, dakako. Ništa bez papra!
Sivi pinot 2018. zelinske vinarije Kos Jurišić vjerojatno ne bismo poslužili uz ovo šareno jelce da jednu bocu nismo otvorili i s veseljem popili večer prije. Vino miriše nježno, ali izrazito sortno. Ima lagane, a divne arome citrusa, prvenstveno mandarine, kroz koje se probijaju bijela breskva, zrela marelica pa malo meda. Ni taj miris večer prije nije ukazivao da će pristajati ručku koji smo planirali sutradan, ali okus… Svježe i prozračno vino imalo je taman toliko slasti da pokrije šarenilo okusa koje su jelcu davali sastojci i začini. Bio je to još jedan dokaz da se pri slaganju jela i vina ne može držati “knjige”, nego da treba i jedno i drugo probati kako bi kombinacija bila što bolja.
Dobar tek jazzeri! Obavezno probajte kod kuće. Savršen spoj!
.
.
.
.
.
Pratite nas.
Budite veselo i živo,
vole vas Ana i Ivo