I nama koji volimo sve vrste riba, neke znaju biti dosadnjikave. Poput oslića. Ta bijela riba slična bakalaru, mekanog mesa fine strukture i suptilnog okusa pogodna je pripravljanje na puno načina i sve je traženija. Najjednostavnije i najbrže je ispeći ga na žaru ili ispržiti na tavi, no upravo takve pripreme, jede li se riba često, brzo dojade. Zato smo se odlučili na španjolski stil, jelo u čijem je originalnom receptu glavni glumac svježi bakalar. Nama su njegovu ulogu odigrali fileti oslića, koje smo imali u zamrzivaču. A imali smo i kobase. Doduše ne chorizo, kakvu Španjolci koriste u ovom jelu, ali smo imali dobru domaću moslavačku.
Na zagrijano maslinovo ulje stavili smo sitno narezan luk. Kad je postao blago staklast, ubacili smo tri sitno narezana češnja češnjaka. Nakon kratkog pirjanja dodali smo komadić kobase izrezane na sitne kockice, još malo propirjali pa začinili sve kuminom, origanom, lovorom i ljutom dimljenom mljevenom crvenom paprikom. Dimljena mljevena paprika važan je sastojak ovog jela: uz kobase daje mu fini, pikantni okus. Volimo i jače ljuto, pa smo paprike dodali više. Nama taman.
Potom smo posolili, popaprili pa ubacili i narezane rajčice. Iz konzerve. Bez obzira na koronu, prave, fine rajčice još nema. Nakon što su se sastojci fino povezali i umak ugustio, dodali smo i slanutka pa nakon tri, četiri minute ubacili filete oslića. Sa svake strane filetima je dovoljno pet minuta. U međuvremenu smo skuhali rižu, za prilog. I spremno je za serviranje: na tanjur se stavi riža, preko nje umak, na njega riba, a po vrhu malo papra i peršina. Umjesto riže, može se poslužiti i fini, svježi kruh. Fantastičan spoj okusa oslića i kobase, rajčica mu daje svježinu, slanutak slatkoću, a sve je ugodno pikantno i razigrano.
Iako je riječ o bijeloj ribi, sve ostalo pomalo vuće na crveno vino pa smo, u skladu s tim, odabrali jedno “srednje”: Coletti Pinot Grigio Classic Franje Kolarića s Plešivice fin je i slastan sivi pinot, dovoljno nježan da ne sakrije ribu, a dovoljno moćan da pokrije sve ostalo. Za one koji to ne znaju, sivi pinot je klon crnog koji je prirodnim mutacijama izgubio dio boje pa je kožica bobica sad “nešto između”. A za one koji ovo ne znaju, Franjo Kolarić se najviše u Hrvatskoj posvetio sivom pinotu pa ima najmanje sedam vina od te sorte: od pjenušca do onog odležanog u amfori.
U svakom se može uživati u drugoj prilici i uz drugo jelo, a mi smo, dragi naši jazzeri, odabrali ovaj “klasik”. I nismo pogriješili uz jelo koje je lako pripremiti, nije skupo i, a to je najvažnije, vrlo je ukusno! Dobar tek!
.
.
.
.
Pratite nas.
Budite veselo i živo,
vole vas Ana i Ivo