Zagorje do Meksika: klasično jelo Meksikanaca poznatih po sombreru turboširokog oboda, napravljeno blizu Zagorja poznatog po malim škrlakima i popraćeno neuobičajenim vinom iz Baranje gdje ljudi nose uobičajene šešire. U Meksiku, Zagorju i Baranji, ljudi su orni kad imaju mesa pa je to i naš hrvatsko-jazzerski prijevod naziva jela chilli con carne.
Chilli con carne je pikantno, jednostavno jelo koje se možete jesti i tijekom ne jako stroge dijete što je trenutačno, u vrijeme korone, poprilično važno kad je većina ljudi doma, kuha svakodnevno, s minimalnim fizičkim aktivnostima. Juneće meso, rajčica, grah, riža, začini sastojci su koji se nađu u svakoj kuhinji, a i konačno jelo poprilično je dobro izbalansirano.
Ponovno smo kuhali bez svih potrebnih začina, ali najvažnije glumce smo imali, a improvizacija je imperativ kuhanja u vrijeme korone.
I ovaj recept počinje legendarnom rečenicom: sitno nasjeckajte veliku glavicu luka. Ubacite luk na zagrijano ulje i nakon pet minuta, kad postane mekan i staklast, dodajte dva češnja sitno narezanog češnjaka. Potom slijede žličica slatke mljevene paprike, žližica ljute ili chilli paprike, a dobro bi došla i žličica kumina. Mi ga nismo imali, a nije ni presudan. Nismo imali ni svježu chilli papričicu, pa je poslužila mljevena.
Nakon kraćeg pirjanja smanji se temperatura i ubaci oko pola kilograma mljevenog junećeg mesa (najbolje je od buta), pa dva, tri lista lovora i dobro promiješa da se meso poveže sa svim sastojcima. Važno je da se sve kuha u vlastitom soku, bez dodavanja vode. Nakon pet, šest minuta, kad meso poprimi jednoličnu smeđu boju (bez crvenih, roskastih dijelova) treba dodati 300 mililitara goveđeg temeljca (može i od goveđe kocke), a potom konzervu ili dvije, ovisno o veličini, isjeckane rajčice/pelata, ukupno oko 400 grama. Posoliti, popapriti, dodati žličicu šećera i pustiti neka se kuha na laganoj vatri 30-tak minuta, uz povremeno nježno miješanje kako se ne bi uhvatilo za dno posude ili presušilo. Chilli treba biti gust, sočan, kremast, ne presuh.
Vrijeme je za ubaciti crveni grah, jednu konzervu, lagano promiješati da se poveže s mesom i svim sastojcima. Nakon kušanja lako ćete, i po svom ukusu odrediti treba li dodati još koji začin – mi smo uvijek za dodati malo chilli paprike. U međuvremenu se skuha riža koja je izvrstan prilog. Na kraju, ono što izvanredno balansira ovo jelo su dvije kocke (velike) tamne čokolode s bar 70% kakaa. Dodajte ih i lagano promiješajte cijelo jelo, poklopite ga, ostavite desetak minuta da se svi sastojci dodatno prožmu. Chili con carne na koji ste stavili nekoliko listića svježeg korijandera poslužite s rižom, a po želji, posebno ako ste pošteno zaljutili, i s čvrstim jogurtom. Ni ovaj put nećemo propustiti spomenuti činjenicu da nismo imali svježeg korijandera. Nije smetalo, nimalo. Zaokupila nas je ugodna pikantnost.
Pikantan je bio i Kalazićev Crni pinot 2009. iz Baranje. Popularna Slavkova patka iznimno je vino koje izvrsno nosi svojih 11 godina, a dojam je da će još poprilično ovakvih jela izdržati. Ali i upotpuniti. I moram reći, stoji samo 80 kuna, što je fenomenalan omjer kvalitete i cijene.
.
.
.
.
Pratite nas.
Budite veselo i živo,
vole vas Ana i Ivo