Sjetili smo se, eto, Franka Jamesa Coopera, poznatijeg kao Gary (ne miješati s Garijem Capellijem, za to se treba previše napiti), kojeg ni Grace Kelly, poznatija kao monegaška princeza, nije uspjela odgovoriti od odlaska na dvoboj netom nakon vjenčanja. Točno u podne čekao ga je suparnik. Gary je došao na teren na kojem je naprosto morao izgubiti, ali nije. Nakon puno buke i dima, otišao je pobjednički s Meksikankom Helen Ramirez. Grace Kelly poslije se, sirota, morala udati za Rainiera III. od Monaka i živjeti kao kneginja, dok su Gary Capelli, pardon Cooper (ma podjednako mutavo izgledaju), zaljubljeno otputovali kočijom u nepoznato.
Je li danas godišnjica tog dvoboja, pomislili smo probudivši se u vrijeme korone. Riječi nisu bile potrebne, pogledom smo se dogovorili da je velika šansa da je, jedan naprama 365, pa smo rekli:
– Gary, nemreš na dvoboj gladan. Sad ćemo te mi pripremiti!
Napravili smo mu karbonaru! Jelo koje podjednako vole i siromasi i bogataši, iz istih razloga – zbog jednostavne pripreme i raskoši koje ostavlja na nepcu. No, ima onih koji zapnu upravo na jednostavnosti, zato što je kod karbonare tehnika najvažnija.
Imali smo glavnu namirnicu: domaći špek, krašićki, posvećeni iz doline kardinala. Nema dobre karbonare bez dobrog špeka. I dobrog češnjaka.
U ključalu vodu s malo soli i nekoliko kapi maslinova ulja ubace se špageti. Treba paziti na vrijeme kuhanja, označeno je na svakom pakiranju. Naši su bili oni koji se kuhaju između sedam i devet minuta. Znači, osam. Prekuhani špageti nisu dobri ni za jedno jelo. Moraju biti kuhani “al dente”.
Dok se špageti kuhaju, u tavu, koja treba biti dovoljno velika, stavi se špek narezan na uske trakice. Treba ga oko 150 grama. Kad dobije onu divnu, zlatno-smeđu boju, i kad vam sline krenu od samog pogleda na slaninu, dodaju se dva, tri češnja češnjaka koja se blago pritisnu nožem, kako bi pustili sok. Češnjak se koristi samo za aromu i izvadi se nakon što se špek isprži. Tad se smanji temperatura, doda 50 grama maslaca i nakon nekoliko minuta miješanja skine s vatre. Kod karbonare ide sve jako brzo, a valja biti i precizan. Svaka minuta je vrlo bitna.
Špageti se kuhaju, što znači da je ostalo toliko vremena da se umute tri žumanjca kojima se doda oko 80 grama naribanog sira. Dobra kombinacija su pekorino i parmezan. Mi smo imali paški.
Nakon što smo to pripremili, mogli smo završavati karbonaru. Posudu sa špekom vratili smo na vatru, češnjake izvadili i počeli u posudu dodavati kuhane špagete. Ne treba brinuti ako sa špagetima dodamo i dio vode u kojoj su se kuhali. To će karbonari dati sočnost. Pri dodavanju špageta treba stalno miješati kako bi se okusi proželi sa špekom. Nakon toga, dok su špageti i špek vrući, umiješa se smjesa županjaca i sira. Gotovo je kad miris postane omamljujuć. A tek kad se kuša! Zadovoljstvo na svim razinama! Na pripremu mnogih jela utroši se puno više vremena nego za jedenje, ali ne i za karbonaru. Ona je kraljica! Priprema i kuhanje traje samo 20-tak minuta, a uživanje u mirisima i okusima puno, puno dulje!
- Gledaj Gary, ti si bogat, mi siroti. Ne možemo ti uz karbonaru potočiti nešto skupo u ova teška vremena. Ali možemo fino – poručili smo mu.
Terra Rossa lijepa je mješavina, kako je napisao Lagunin glavni enolog Milan Budinski, tri sorte koje pokazuju svu snagu i nježnost crvene Istre.
- Teran donosi svježinu i nepogrešiv istarski potpis, borgonja osigurava mineralnost i cvjetnost, a merlot nudi svoju voćnost i mekoću!
Dodat ćemo tome da je vino jako fino izbalansirano. Svježina se osjeća na mirisu i okusu, ima slasti bez podilaženja jeftinom slatkoćom, a ljubav je ojačala i nakon što smo u Vrutku pronašli bocu za 35 kuna. Živjeli vi nama, dok nam nudite takva vina za tu cijenu, da parafraziromo još jedan slavni film. U Casablanci nije glumio Gary, ali je Bogie, kako je Spencer Tracy nazvao Humphreya DeForesta Bogarta. U slast i u zdravlje.
.
.
.
.
Pratite nas.
Budite veselo i živo,
vole vas Ana i Ivo