Bezglutensko brašno. Imali smo ga, a može i neko drugo, naravno. Šalica i pol. Šećer. Što manje to bolje, najviše pola šalice. Šest jušnih žlica maslinova ulja, da ne žulja, može i obično, jedna ekstrakta vanilije, jedna soka od limuna, može finog jabučnog octa, žlica praška za pecivo, valjda ga i u ovo vrijeme ima, mrvica soli, da ne boli, nekoliko kapi rakije, šalica tople vode…
Samo je pola sata trebalo od odluke da napravimo nešto slatko do kušanja. Bilo je prevruće, treba priznati, no i s hlađenjem na “jestivu” temperaturu, priprema bi trajala samo desetak minuta dulje. Jednostavno, brzo, fino. Od sastojaka koje svatko ima doma. Prvo treba zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Dok se grije, bit će i više vremena nego što treba za umutiti nekoliko jednostavnih sastojaka. Pa i za otvoriti pjenušac. Ili će to netko drugi, a vi ćete pripremiti čaše.
Uglavnom, u posudu se stave brašno, šećer, ulje, ekstrakt vanilije, topla voda, prašak za pecivo, malo rakijice, mrvica soli… Uključi se mikser i nakon nekoliko minuta izmiješa glatka smjesa. Kao dodatak odlično će poslužiti i grožđice. Ubaci se šaka pa smjesa promiješa žlicom. Umjesto grožđica može poslužiti bilo koje drugo suho voće. Ako je riječ o marelicama, šljivama ili sličnim većim suhvicama, nareže ih se na komadiće. Nakon par gutljaja pjenušca, pećnica je zagrijana, a jelo, bez obzira nazvali ga kolačem ili slatkim kruhom, spremno za pečenje. Dobro je “navinuti” timer na 30 minuta. Što je jelo jednostavnije, sekunde ili minute su važnije. Nakon 30-ak minuta užitak će pružiti zamaman miris, a pet ili 10 minuta poslije i zamaman okus. Ako kuha otac, miris i okus mogu biti i “zatatni”.
Rezultat je sjajan slatki kruh, koji može biti i popodnevni desert uz kavu. Dodaju li se kugla finog sladoleda od vanilije i dobar preljev, i obično popodne dugo će se pamtiti.
Kušajući ovu jazz improvizaciju “iz C dura” u vrijeme korone doista smo uživali u Laguninom Pjenušcu Perla rosé brut. Čisti teran dao je, očekivano, svjež pjenušac. Iako nije riječ o klasičnoj metodi duge fermentacije u boci, nego su mjehurići relativno brzo nastali u tanku, vino je daleko od banalnog. Ima punoću, ima i slast, a ima i odličnu cijenu: 45 kuna u Vrutku. I dovoze ga na kućnu adresu. A kruhek je otprilike tri puta jeftiniji. Sve zajedno, malo novca za puno zadovoljstva.
video-1
.
.
.
.
Pratite nas.
Budite veselo i živo,
vole vas Ana i Ivo