Morala je to biti velika ekološka afera s unošenjem autohtonih invazivnih vrsta. Hobotnicu smo “ulovili” na Jarunu. Morala je to biti i davna ekološka afera, zato što je uhvaćena “neman” bila skuhana. Došla je, dakle, još dok je zemlja bila užarena kugla. Izbila je velika afera i uz štednjak. Štoviše bitka. Potukla se ta kuhana “riba s korijenjem” s pravim korijenjem mrkve i peršina te lukom, češnjakom, paprikom i krumpirom.
U hobotnici na razne načine, uživaju svi Mediteranci. Portugalci tvrde da je njihova najbolja, Španjolci neće ni čuti za hobotnicu koja njima nije domaća. I nama je naša prvi izbor, no nije uvijek dostupna. Imali domaću, ili bilo koju drugu, prvo i osnovno je skuhati tu morsku neman. Nakon toga može se pripremati dalje na razne salate s lukom, rajčicama, krumpirima, rukolom, zelenom salatom, radičem, celerom, jabukama, kruškama, propirjati je s češnjakom, lišćem peršina i ljutom papričicom, peći u pećnici, ispod peke….
Španjolci i Portugalci majstori su za pikantne zalogajčiće od hobe, kao i za pripremanje u pećnici s krumpirima. Male hobe, “porcijanerke” s krumpirom jelo je koje će vam odmor u Španjolskoj zasigurno učiniti pamtljivijim. Pikantna jela od hobe kod nas su manje popularna (i to se mijenja), ali se zato u puno hrvatskih restorana može uživati u izvanrednoj hobotnici ispod peke. E, sad… Peku nemamo, ali pećnicu imamo! A i draga nam je ta tradicionalna verzija pa je danas na redu naša verzija mrkača u pećnici, ali kao pod pekom. Najbolje bi bilo u pećnicu staviti zajedno krumpir, povrće i hobotnicu. S obzirom da je naša jarunska, ne ipak uhvaćena u jezeru, nego kupljena na tamošnjem placu, već bila skuhana, morali smo tako pripremiti i povrće.
Narezane krumpire, mrkvu i peršin skuhali smo otprilike do dvije trećine, a luk, svježu papriku i češnjak kratko popržili u tavi na malo maslinova ulja. Povrće iz lonca pomiješali smo s onim iz tave, lagano promiješali pa dodali začine: ružmarin, origano, peršin, sol, papar i složili u lim u kojem će se peći. Dodali smo i nekoliko cayenna papričica. Na tu lijepu postelju položi se hoba, doda malo maslinova ulja, declitar bijelog vina i stavi u pećnicu zagrijanu na 240 stupnjeva. Nakon 30-ak minuta meka, slasna hoba bila je spremna. I fina.
Užitku je lijepo pridonijela i Lagunina Malvazija 2018., pouzdano, svježe, ugodno slasno vino i primjereno debljini novčanika u vrijeme korone.
.
.
.
.
Pratite nas.
Budite veselo i živo,
vole vas Ana i Ivo