Lako se zaigrati pri narudžbi namirnica pa nastane problem kako potrošiti svježu povrćku prije nego što se pokvari. Poriluka je na balkonu bilo za cijeli razred.
Grilane ploške bile su jedan od priloga steaku, jeli smo ga s brancinom, pa s jajima… i još ga je bilo. iz vrećice na balkonu virili su zeleni, pri vrhu već pomalo suhi dijelovi. Nije dao da ga zaboravimo. Trebalo nam je fino jelo u kojem poriluk ima jednu od glavnih uloga. Nije on baš namirnica za kojom se luduje u većim količinima. Osim u ribljoj piti. British fish pie.
Istina, za riblju pitu dobro je imati nekoliko vrsta ribe. U igri su bakalar, losos, kolja, grdobina, neka dimljena riba, kozice… U našim prodavaonicama gotova pakiranja zamrznute ribe uglavnom su oko pola kilograma ili više, pa bi, koristi li se više vrsta, trebalo napraviti ručak za 20-tak ljudi. Ledo oslić iz zamrzivača od pola kilograma posve je dobro odigrao ulogu. Dalje je lako – uz poriluk, krumpira se uvijek nađe, kao i malo mlijeka, maslaca i vina. Priprema je jednostavna, traje 15-tak minuta, kuhanje još oko 45. Rezultat je ukusan, ne skup, zdrav obrok. Odličan odabir za dvoje, ali i kad više ljudi dođe na ručak ili večeru.
Uzmite glavicu luka ovaj put nije prvi korak, nego treba zagrijati pećnicu na 180 stpnjeva. Oguljeni i narezani krumpir skuha se, dodaju se maslac i mlijeko, začini pa napravi pire i ostavi sa strane.
Na ploške izrezani poriluk propirja se u loncu na zagrijanom maslinovom ulju dok ne postane mekan, ali ne treba ga pustiti da porumeni. Uz stalno miješanje polako se dodaju dvije žlice brašna, dva decilitra mlijeka, decilitar bijelog vina (prilika je to i da se potroši vino koje baš nije oduševilo), žlica maslaca i žlica senfa. Važno je stalno miješati kako se ne bi stvorile grudice. Zalije se s oko pola litre pilećeg temeljca, umjesto kojeg može poslužiti i povrtna kocka. Posoli se po želji i obavezno popapri. Na kraju se ubaci riba narezana na komadiće i promiješa da se sastojci povežu. U smjesu se mogu dodati grašak i cvjetovi brokule, tko ima i ako želi. U vrijeme korone važnija je imate li nego želite li.
U keramički pekač stavi se smjesa poriluka i ribe, preko koje se u sloju od i preko nje razvuče sloj od dva do tri centimetra ohlađenog pire krumpira. Neka površina bude grublje strukture. Umjesto pirea mogu se posložiti ploške prethodno napola kuhanog krumpira. Po vrhu se posipa naribanim sirom, može to biti cheddar ili nekim sličan, pa u zagrijanoj pećnici peče između 20 i 25 minuta. Dovoljno da pita poprimi zlatno-smeđu boju i da se odabere vino. Mi smo odigrali po klasičnom pravilu da hrana i vino budu iz iste regije pa smo British fish pie od oslića ulovljenog u Argentini zalili moslavačkim vinom. Bio je to odležani Sivi pinot drage obitelji Trdenić iz Popovače. Hvala Trdenići!
.
.
.
.
.
Pratite nas.
Budite veselo i živo,
vole vas Ana i Ivo