Medvjeđe šape ne pamtimo po tragovima u šumi, nego kao bakin kolač, zbog medvjeđeg odreska vozili smo do restorana Bitoraj u Fužinama, a medvjeđi luk došao nam je sam. Donio ga prijatelj, hvala Tomo, i to u vrijeme izolacije. Plastičnu posudu punu zelenih listova “platili” smo sa četiri marinirana juneća odreska te kutijicom naranči u čokoladi, i isplatilo se svake narančine kriške.
Uglavnom, završio je u juhi koja je postala cijeli obrok. Prvo je razlog bio to što je manje uvijek više, a drugi korona – uvijek nešto nedostaje. Zvijezda jela bila je tu, a luka, krumpira i maslaca uvijek ima u smočnici i hladnjaku.
Više je recepata za juhu od medvjeđeg luka, a odluka je pala na na sasvim jednostavnu verziju. Priprema je počela, vjerovali ili ne, s glavicom luka. Sitno nasjeckani luk stavi se u lonac na zagrijano ulje. Kad postane staklast dodaju se tri, četiri krumpira narezanih na na kockice od centimetra. Nakon nekoliko minuta zalije se povrtnim temeljcem, koji se može zamijeniti i povrtnom kockom za juhu. Kad se krumpir skuha, ubace se narezani listovi medvjeđeg luka, oko 200 grama. Imali smo ih više, stavili sve, pa su i miris i okus juhe bili bogati. Rijetko se i inače može uživati u takvoj juhi, još rjeđe u doba korone.
Listovi medvjeđeg luka nježni su i kuhaju se četiri do pet minuta, kako bi se sačuvalo što više vrijednih sastojaka. Na kraju se malo popari i umiješa 30-ak grama maslaca.
Štapni mikser odlično je pomagalo i za ovu juhu. Da bi imala lijepu strukturu ne treba ju previše mučiti – dovoljno je tek nekoliko minuta rada štapnim mikserom. Nešto uvijek nedostaje, a ovaj put nije bilo vrhnja pa je umjesto njega juha dobila još malo papra.
Serviranje u zdjelice bolje je nego u tanjure, i esteteski i praktično. Divnoj, bogatoj kremastoj juhi izvrsno pristaje tostirani kruh namazan maslacem i posoljen. I eto ga – ukusan i zdrav samostalan obrok.
.
.
.
.
Za sada toliko. Pratite nas.
Budite veselo i živo,
vole vas Ana i Ivo