Tu većih problema nije bilo. Liganja ima. Jadranskih, patagonskih, kalifornijskih, svemirskih, svježih i smrznutih, za 40 i za 200 kuna… Kakvih tko poželi. Zovu ih i kalamari, po domaći. Dalmatinci i Istrijani ih love, neki na mreže, drugi na osti, treći na panulu, četvrti na peškafondu, a Zagorcima je to jedna od najdražih “riba”. Ribica s korenjem, tepaju im (ribe s korijenjem su hobotnice). Važno je da ih je lako nabaviti. Čak i u vrijeme korone dostavljaju ih na kućni prag, ako ne svježe, onda zamrznute. Podjednako je važno i to da se mogu pripremati na puno načina te da su fine, a najvažnije da i osnovnih sastojaka za brudet ima u svakom hladnjaku i smočnici. Svježi sastojci mogu se zanijeniti suhima, kojih ima u kući. Samo da se ne ide van, u ralje nemile (ne)prijateljice korone.
Poput svakog dobrog recepta i ovaj počinje rečenicom “uzmite glavicu luka”. Sitno ga nasjeckajte, dodajte i koju ljutiku, imate li je, te nekoliko češnjeva češnjaka. Ubacite u tavu na zagrijano maslinovo ulje i pirjajte dok luk ne postane staklast. S lignjama je malo posla koriste li se zamrznute, već očišćene i narezane. Popirjaju se na luku i poslije zaliju vinom. Bijelim. Kad ispari doda se pasirana rajčica (iskoristili smo umak umak koji nam je ostao od sinoćnje večere), soli po želji (nije neophodna), papra, ružmarina, majčine dušice i sitno nasjeckanog peršina. Do svježih listova peršina u vrijeme korone teže je doći, kao i do svježe rajčice, pa smo koristili zamrznute stapke. Nismo prije toliko racionalno gospodarili namirnicima, ali sad su svaka stapka i korjenčić važni i popravljaju okus jelu. Dakako, može se koristiti i sušeni peršin.
Dok se brudet kuha dovoljno je vremena za prilog – palentu, puru iliti žgance. Za dvije osobe trebaju šalica (dva decilitra) palente i tri šalice vode. U vodu se dodaju malo soli i žličica maslaca, a kad proključa lagano sipa palenta. Minutu, dvije prije kraja može se umiješati malo suhog ružmarina ili drugog začina koji jelu daje mediteranski štih.
Silikonski kalupi za muffine (ako nema drugih) uljepšat će jelo. Gotova palenta, još vruća, izlije se u njih i ostavi da se ohlade. Taman toliko koliko treba da se završi brudet i provjeri je li dovoljno začinjen. Cijeli obrok, glavno jelo i prilog, gotovi su za 30-tak minuta. Ostaje servirati: palentu iz modla istresti na tanjur, pridružiti joj brudet i odabrati vino. Kuhali smo s bijelim, a po someljerski, korijen riječi je som pa si mislite što želite, uz brudet poslužili crno. Pristajala je Lagunina Terra Rossa 2017. Ne vjerujete li, probajte!
.
.
.
.
Za sada toliko. Pratite nas.
Budite veselo i živo,
vole vas Ana i Ivo