7. lipanj, 2022.
Tri platinaste medaje osvojili su hrvatski vinari na ovogodišnjem Decanterovom ocjenjivanju, 16 zlatnih, 111 srebrnih, 184 brončane. Benvenuti San Salvatore Muškat 2017., te Kozlović Malvazija Santa Lucia 2017. Dvorska vina Šoškić Haiku 2019. od rizlinga i još jedne sorte koju obitelj (na slici) “skriva” kući nose platine s 97 bodova.
Zlatom su se s 96 bodova okitila vina DeMar Graševina 2020. iz Ludbreg, Zlatno brdo Gold Cuvée 2020. (pinot sivi izborna berba, traminac izborna berba bobica, chardonnay, rajnski rizling) iz Baranje, Zure Reventón Sur lie Grk 2019. s Korčule i Korlat Supreme 2013. (cabernet sauvignon, syrah i merlot) iz Benkovca.
Istu kolajnu, ali s bodom manje osvojila su istarska vina Tomaz Teran Barbarossa 2019., Vina Mario Banko Cuvée Sv. Šimun 2018. (teran, cabernet sauvignon, hrvatica), Vivoda St. Euphemia Malvazija 2018., Matić Malvazija Afrodita 2019., Fakin Teran 2021., zadarska Vučemilović Vallis Rabiosa desertno vino 2020. (malvasija dubrovačka, maraština, grk i pošip) i Kraljevski vinogradi Prestige Pošip 2019., Zure Bartul Grk 2019. s Korčule, međimurska Jakopić “R” 2019. (rajnski rizling) i Štampar Sauvignon 2021., zelinski Sauvignon Puhelek Purek 2021. te Traminac Izborna berbe prosušenih bobica 2016. Iločkih podruma.
Lista svih osvajača medalja je na linku https://www.decanter.com/wine-news/decanter-world-wine-awards-2022-results-announced-480910/
Objavljeno u nagrade i priznanja | Comments Off
21. travanj, 2022.

Graševina 2020. Iločkih podruma, Debit 2021. Dalmacijavina i crni Cuvée Benkovac Badela 1862 bila su najbolja na ocjenjivanju vina u bag in box pakiranju održanom u zagrebačkom Vinskom klubu i zavrijedila titulu zlatnih. Srebrna vina su Bijelo 2021. (mješavina graševine i rizlinga) Dobre berbe, Žlahtina 2021. vinarije Gospoja i Merlot 2018. Dalmacijavina, a brončana Graševina 2021. Đakovačkih vina, Graševina Vezak 2020. Badela 2020. te Vupikova Graševina Terra Vinea 2020.
Ocjenjivali su enolog mr. Franjo Francem, sommelieri Tomo Jakopović i Frane Ševo, vinski kritičar i novinar Željko Suhadolnik te urednica časopisa Vinum.in Dijana Grgić.
Na ocjenjivanje su pristigla vina iz sve četiri hrvatske vinogradarske regije. Sva su u kategoriji kvalitetnih, a prema kriteriju s organoleptičkog ocjenjivanja u Centru za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu tri zlatna vina zavrijedila bi i kategoriju vrhunskih.
Pakiranje bag in box iznimno je praktično zato što slavina ne dopušta ulazak kisika u posebnu vrećicu pa vino tjednima zadržava organoleptička svojstva koja je imalo u trenutku punjenja. Zato je iznimno pogodno za ugostitelje koji žele vino točiti na čaše. Ne trebaju se bojati ni da ga neće istočiti s obzirom da je cijena po litri 20-ak kuna pa i gostu može čaša biti iznimno pristupačna.
Praktično je pakiranje i za domaćinstva, posebno za izletnike. Relativno dugo čuva temperaturu, a i ono što ostane, ponovno se može neko vrijeme čuvati kod kuće.
Baš smo zbog izletnika, a i drugih ljubitelja gemišta, nakon ocjenjivanja čistih vina probrali i ona s izraženijom svježinom pogodna za dodavanje mineralne vode. Uz precizno točenje “na čašice” svaki je ocjenjivač dobio jednak omjer vina i vode, a odabir najboljih bio je jednoglasan: Debit Dalmacijavina osvojio je prvo mjesto, Žlahtina Gospoja drugo, a Bijelo Dobre berbe treće.
Objavljeno u bakhov sin, gemišt, kusanje vina, nagrade i priznanja, novo, sorte i(li) tehnologije, vijesti | Comments Off
20. studeni, 2021.

Slavonija i Podunavlje, Bregovita sjeverozapadna Hrvatska, Istra i Primorje te Dalmacija četiri su naše vrlo različite vinske regije, no iz svake je barem jedan pjenušac bio među najboljima na pozivnom ocjenjivanju pjenušavih vina “The Flute Stars” održanom 19. studenog u Esplanade Hotelu Zagreb. Enolog mr. Franjo Francem, sommelieri Jelena Šimić Valentić (Pupitres), Darko Lugarić (restoran Tač) i Silvio Dedić (Esplanade Zagreb Hotel) te direktor Međunarodnog festivala vina i gastronomije Vino.com Ivan Dropuljić ocijenili su 53 pjenušca i najboljim proglasili Cuvée Prestige 2015. od chardonnaya i crnog pinota plešivičkog vinara Drage Kurtalja. Na finom talogu je odležao 62 mjeseca. Duga njega na kvascima dala je zrelo vino kompleksnog, a nježnog okusa. Pristaje kamenicama, delikatnim jelima od bijele ribe i intimnom društvu.
Titulu Zlatni hrvatski pjenušac osvojila su još dva plešivička predstavnika, Blanc de Blancs 2016. Brut nature od vinarije Korak od chardonnaya i Three Stars Brut od chardonnaya, rajnskog rizlinga i starih plešivičkih sorti iz tri vinograda obitelji Jagunić, te Blanc de Moi 2016. porečke Lagune od malvazije i bijelog pinota.
Srebrni hrvatski pjenušci su Barun Elegance krašićke vinarije Barundić od sorte manzoni, Didin San obitelji Slamić iz Tisnog od trbljana, debita, pošipa i maraštine, Blanc de Blancs, još jedno izvrsno vino obitelji Jagunić samo od chardonnaya, te Vuglec Extra Brut od chardonnaya i mješavine sorata uobičajenih u Hrvatskom zagorju vinarije Vuglec iz mjesta Škarićevo nedaleko od Krapinskih toplica. Priznanja “Brončani hrvatski pjenušac” zaslužili su Maximo Brut Kutjeva d.d. od graševine, pjenušci Kota 267 od chardonnaya te Kota 235 od chardonnaya i bijelog pinota vinarije Kota iz Gornje Batine pokraj Zlatara, Misal Prestige od chardonnaya, crnog pinota i malvazije obitelji Peršurić iz Pršurića nedaleko od Višnjana te Jazz, pjenušac od graševine i rizlinga vinarije Josipović iz Bekteža pokraj Kutjeva.
Među vinima proizvedenim klasičnom metodom druge fermentacije u boci najbolji rosé je Princeps Iločkih podruma od frankovke, a priznanje za najbolji pjenušac proizveden tankovskom metodom osvojio je Biser žlahtine Kuće vina Ivan Katunar iz Vrbnika.
Ocjenjivanje The Flute Stars organizirano je u okviru projekta iVino, osmišljenog za promociju hrvatskih vina i vinara. Prethodila su mu ocjenjivanja ružičastih vina Drink Pink te mješavina crvenih/crnih sorata Red Blend, a i ovaj put ugodno je iznenadila ujednačena kvaliteta pristiglih uzoraka. Ocjene 27 najboljih od 53 pjenušca bile su unutar pet bodova, osvojili su 85 i više od mogućih 100, pa su o priznanjima odlučivale i druge decimale. Veseli i raznolikost sorata od kojih naši vinari rade pjenušce. Ima ih od graševine, malvazije, terana, žlahtine, tradicijskih mješavina sorata Dalmacije ili Sjeverozapadne Hrvatske, a iz Istre je stigao i Monterosso Rosé Brut Nature od montepulciana, sorte koju najviše uzgajaju u talijanskoj regiji Apuliji. Čak i oni koji koriste u svijetu uobičajene sorte za pjenušava vina, prvenstveno je riječ o chardonnayu i crnom pinotu, često dodaju autohtoni “začin” pa tako odaju počast svom kraju i lokalnom terroiru.
Široka je i paleta stilova hrvatskih pjenušaca. Stigli su na ocjenjivanje osvježavajući i lagani za pijuckanje uz razgovor, fini aperitivni koji stvaraju želju za hranom pa i oni koji mogu dobro popratiti različita jela, čak i mesna. A ima i primjerenih najintimnijim druženjima, koji raspiruju strast. Još se jednom pokazalo kako je Hrvatska mala vinska zemlja po količinama, ali velika po raznolikosti i kvaliteti svojih vina.
Objavljeno u slatko | Comments Off
20. listopad, 2021.
Veliki interes domaćih i stranih gostiju vlada za nadolazeću skijašku sezonu, a Slovenci se ponovno intenzivnije okreću gostima iz inozemstva. Hrvatskim gostima će se posebno obraćati u marketinškim kampanjama, budući da su rezultati iz 2019. godine ukazivali na rast interesa za slovenske destinacije. Rekli su to predstavnici Slovenske turistične organizacije (STO) te brojni hotelijeri i ostali važni turistički subjekti na predstavljanju turističke ponude u hotelu Dubrovnik u Zagrebu.
Planovi su, objasnili su, “na trasi održivog i zelenog” pa su osmislili i novu kategoriju održivog certificiranja za ugostitelje Slovenia Green Cuisine. Oznaku zasad ima samo 30 objekata, iako među ugostiteljima za nju vlada veliki interes. Za nju treba ispuniti stotinjak kriterija kako bi se isprofilirala kao jamstvo kvalitete ponude.
Ponuda bi se ukratko mogla opisati kao “hlađenje na skijanju, grijanje u termama, okrijepa u vinarijama”, a predstavile su je tvrtke Sava hoteli, Terme Olimia, Thermana Laško, Rimske Terme, Rogaška Slatina, Boutique hotel Atlantida, Kštm Sevnica, Ktrc Radeče, Grad Bled, Alpinia hoteli Bohinj, Hit Alpinea Kranjska gora, Hoteli i casina Hit Nova Gorica, Pohorje Village, Terme i skijalište Cerkno, Terme Snovik, Rogla, Terme Zreče i Postojnska jama kao i dvije vinarije Jeruzalem Ormož i Klet Krško. Uzvanike su ukusnim poprtnikom, tradicionalnim božićnim kruhom koji je u registru nematerijalne baštine, počastile gošće iz Posavja, čuvarice gastro tradicije tog slovenskog kraja.
Objavljeno u novo, vinske ceste | Comments Off