Crni pinot desetljećima se smatrao vinom koje najbolje pristaje jelima od šumskih gljiva zbog svojeg zemljanog karaktera. U posljednje vrijeme sommelieri uz jednostavna jela od gljiva preporučuju i bijela vina od semillona ili chardonnaya. Uz složenija, ovisno o ostalim namirnicama ili dodacima koji se koriste u pripremi gljiva, sve češće preporučuju pomno odabrana vina od formalno crnih sorata syrah ili cabernet franc koje su u stvarnosti i “crnije” od crnog pinota, čija je boja u pravilu nježno crvena. I teletini u pravilu pristaju crna vina, a iznimka je pokoje bijelo punog tijela. Zagrebački sommelier moslavačkih korijena pripremao je ragu od teletine i više vrsta gljiva (na slici gore) koje je sam sakupio planirajući uz njega poslužiti svoj sauvignon bijeli, od grožđa uzgojenog u relativno hladnom volodersko-ivanićgradskom vinogorju moslavačke vinogradarske podregije, što znači da se ne može očekivati nabildano vino. Pogodio je savršeno, no naravno da nije “pogađao”, nego je recept prilagodio vinu. Od gljiva je koristio trubače, prosenjake, sušene vrganje i one koje je svježe zamrznuo, grmače i golubače. Teletinu narezanu na kockice je pirjao, a raguu je, među ostalim, dodao mljeveni kuhani kesten, maslac od kikirikija i svoju, kako kaže, čudnu vrstu sataraša od luka, paprika, tikvica, rajčice i češnjaka, koji nakon kuhanja u kotliću samelje u kremu. Aromatiku jela na kraju je podigao peršinom. Bio je to najbolji par večere u 10 sljedova s isto toliko vina koju je pripremio za grupu prijatelja vinara i zaljubljenika u vino. Njegov sauvignon je dobar, ali daleko od toga da je bio najbolje vino večeri, no o tome koliko se dobro složilo s raguom šutjelo se dok je bila na “rasporedu”, ali zato poslije o njoj dugo razgovaralo. Priča je započela pjenušcima blanc de blancs, dakle samo od chardonnaya, vinarija Petrač s Hršak Brega pokraj Krapinskih toplica i Jagunić s Plešivice. Potonji je bio svojevrsna premijera jer na bocama još nema etiketa. Lijepo su pristajali pašteti od pileće jetre s marmeladom od luka. Uz odličnu hladetinu s reduciranim balzamičnim octom poslužen je izvanredan Škrlet 2019. za koji su najbolje grožđe probrale vinarije Ilovčak, Jaram, Florijanović, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić okupljene u Poljoprivrednu organizaciju “Škrlet” i pripremile 5000 boca za tržište.
Slijedile su opisana ragu juha pa piletina u povrću s tartufatom i parmezanom s jednim od najboljih hrvatskih bijelih pinota, berbom 2018. vinarije Trdenić, domaća krvavica s pireom od krumpira, kremom od cikle i hrena te Rizlingom 2018. vinarije Jagunić pa vjerojatno najbolje jelo večeri, rižoto od zeca, ovčje gorgonzole i kruške (na slici dolje) s Trdenićevim Pinotom gris (sivi pinot) 2017. Founders Reserve. Svinjska rebra Tomo je mariniranjem odlično prilagodio tramincu Jagunić opisanom u stupcu lijevo, a potom se prešlo na jela primjerena crnim vinima. Uz jetrica u crnom vinu sa žgancima (palentom) pio se Crni pinot Ivanić 2018., a uz filet jelena sa šumskim gljivama i knedlima od kruha (na slici lijevo) Enjingijev “teškaš”, Crno Venje 2006. Šećeri na kraju, umjereno slatki, a nimalo sladunjavi, bili su savijača od šumskog crvenog i crnog voća s Jagunićevim pjenušcem Rose od portugisca i crnog pinota. Na večeri je bio Dominik Jagunić s djevojkom Matejom Žužić i s obzirom na tri poslužena njegova vina doista se ima čime ponositi, kao i domaćin Tomo Jakopović. Mi ostali jednostavno smo tih gotovo osam sati uživali. Iako je riječ o cijeloj radnoj smjeni, siguran sam da nikome nije trajalo predugo.