Hoće li mjehurići pjenušavog vina u čaši brže nestati ili dulje trajati, ostane li u čaši nakon pranja deterdženta? To je jedno od oglednih pitanja za polaznike vinskih tečaja prve razine lodnonskog The Wine and Spirit Education Trusta (WSET). Riječ je o najpopularnijoj vinskoj školi na svijetu koja će ove godine proslaviti pola stoljeća rada, a samo prošle godine imali su više od 94.000 polaznika. Osnovale su ih tvrtke i instituti vezani uz proizvodnju vina i alkoholnih pića kako bi obrazovali ljude za njihove potrebe u Ujedinjenom Kraljevstvu, a danas, s partnerima širom svijeta, nude 750 programa za edukaciju o vinima i ostalim pićima na 15 jezika. Od 2013. godine djeluju i u Hrvatskoj. Tečajeve organizira Wine Academy Croatia, čije je sjedište u Zagrebu. Grand Cru Classe je oznaka na etiketama vina iz Alsacea, Bordeauxa, Burgundije ili Loire? To je jedno od pitanja za polaznike WSET-ova tečaja druge razine. Ljudi koji su neko vrijeme u poslu mogu se odmah upisati na drugu razinu. Koliko će im to biti teško, mogu vidjeti i na stranicama wineacademycroatia.com, gdje su opisani tečajevi, a navedeno je i po 10 primjera za pitanja na testovima prve tri razine. Ispit na prvoj razini traje 45 minuta, ima 30 pitanja s ponuđenim odgovorima i treba točno odabrati 70 posto. Na drugoj razini je 50 pitanja, ispit traje sat vremena i treba točno odgovoriti na 55 posto pitanja. Ispit treće razine traje dva i pol sata. Sastoji se od testa, pisanja eseja i kušanja vina. Grožđe za vina koja se zovu Cava može biti uzgojeno bilo gdje u Španjolskoj, samo u Penedèsu, u nekoliko ograničenih područja na različitim krajevima Španjolske ili samo u Kataloniji? To je ogledno pitanje polaznicima tečaja treće razine. Treba reći da ove godine u jednom terminu ispita treće razine nijedan polaznik nije prošao. Tečajevi prve i druge razine su u Hrvatskoj na našem jeziku, a svi su ispiti na engleskom. Po položenom izpitu dobije se priznanje (Award). U Londonu postoji i tečaj četvrte razine nakon kojeg se dobije i diploma. Tečaj četvrte razine jedan je od preduvjeta da bi se postao Master of Wine. Potražnja za radnicima u vinogradu raste u mnogim dijelovima svijeta. Ako se trend nastavi, kako će vinogradari nadvladati nedostatak radnika? To jedno od pitanja na testu za Master of Wine, titulu koju trenutačno u svijetu ima 382 stručnjaka iz 30 zemalja. Riječ je o tituli koja jamči odlično plaćen posao u trgovini vinima, proizvodnji, pa i pisanju o vinu u najvećim vinskim zemljama, a da bi se do nje stiglo, u praksi treba desetak godina mukotrpnog učenja i putovanja po pet vinskih kontinenata, što ukupno stoji otprilike 100.000 eura. Ispit za MW ima tri faze, a vrhunac je istraživački rad, studija o temi vezanoj uz vino iz bilo kojeg područja znanosti, umjetnosti, humanističkih znanosti ili društvenih znanosti. Osim u Londonu, za titulu se množe školovati i u Austriji, u Vinskoj akademiji u Rustu, gradiću u Burgenlandu, kako Austrijanci zovu “naše” Gradišće. Dr. Josef Schuller pričao je tijekom susreta u Vinskoj akademiji da kandidat za majstora vina prvo treba u Rustu postati akademik. Za to se polaze tečajevi i polažu ispiti o svjetskom tržištu pićima, vinogradarstvu i podrumarstvu, mirnim vinima, žestokim pićima, pjenušavim pa fortificiranim vinima tipa porto i šeri. Na kraju se brani diplomski. Samo to stoji oko 5000 eura, ne računajući putovanja i smještaj u Austriji tijekom predavanja. Tečajeve za sommeliere organizira i Hrvatski sommelier klub koji radi po programu svjetskog udruženja ASI. Također su u tri razine, a na njima se više pozornosti polaže praksi, posebice onoj potrebnoj u restoranima i hotelima, od posluživanja vina, sljubljivanja s hranom, organizacije, pa i financijskih aspekata poslovanja s vinom. No i tečajeve Hrvatskog sommelier kluba mogu polaziti zaljubljenici u vino. Prvu razinu svakako preporučujem jer će već nakon tog tečaja drukčije gledati na ugostiteljski posao.