Ručna berba i uklanjanje peteljki, spontana fermentacija bobica bez hlađenja, dodavanje mladog vina pa 210 dana maceracije, pretakanje bez prešanja i osam mjeseci njege na finim kvascima u bačvama od akacije te još toliko stabiliziranja u inoksu. Tako je nastajala Malvazija istarska iz 2012. koju su u porečkoj Laguni nazvali 210 po trajanju maceracije, a predstavili su je na Vinskim razgovorima Udruge za kulturu stola G.E.T. u kavani Procaffe u Tkalčičevoj ulici u Zagrebu. Milan Budinski, donedavno glavni enolog, a sad direktor vinarstva i proizvodnje vinarije koja je za naše prilike divovska, godinama se jako lijepo igra s malim serijama vina. Povremeno ih je predstavljao užem krugu ljudi, teško je zaboraviti kušanje Cabernet sauvignona 2011. iza štanda prošlogodišnje Vinistre, a dio je konačno spremio za tržište. Ovom velikom malvazijom jantarne boje spremno ulazi u boj s najboljim odležanim vinima sorte koja je proslavila Istru, kakva rade Giorgio Clai, Klaudio Ipša, Marko Fakin, Mario Markežić Kabola, obitelj Benvenuti vinarije Capo, Roxanich, Dobrovac… Vino je čvrsto, puno i čisto, a gutljaj razvlači usne u smiješak i zove na drugi. Nisu mu dodavali sumpor do punjenja u bocu, a i tad je doza bila minimalna. Ove malvazije ima 1150 boca, a stoji 120 kuna. Nova malvazija je i Kasna berba 2016. Grožđe za taj slatkiš prosušivalo se na trsu 15 dana, a pobrano je početkom listopada, uoči najavljenih jačih kiša, kad ga je već djelomično “napala” plemenita plijesan. Gusti mošt fermentirao je dva mjeseca pa pola godine odležavao na kvascu u novim francuskim bačvicama koje su malvazijine arome bijele breskve i agruma obogatile notama karamele, vanilije i slatkih začina. Vino je to za kraj obroka, uz deserte ili sireve. Malvazije ima 60 posto i u vinu s kojim obrok može započeti, a to je pjenušac Blanc de Moi brut 2015. Ostatak je bijeli pinot, a druga fermentacija u boci trajala je 10 mjeseci. To je prvi Lagunin pjenušac proizveden klasičnom metodom. Kako imaju svježi bijeli i ružićasti pjenušac koji su drugi put fermentirali u tanku, šteta što ovaj nije dulje bio na kvascima u boci. No dio su ostavili pa će moći provjeriti kako se razvija.
CastellBlanc 2017. je mješavina chardonnaya, viogniera, malvazije i bijelog pinota s položaja Devići i Funtana te svojevrsni odgovor na uspjeh crnjaka Festigia Castello od merlota i syraha. Sorte su fermentirale odvojeno – viognier u novim bačvicama od francuskog hrasta, a ostale u inoksu. Poslije su odležavale osam mjeseci u inoksu na vlastitim kvascima. Svaka sorta unijela je svoj aromatski profil: chardonnay orašasto-voćne arome, viognier cvjetno-voćne, a malvazija cvjetno-agrumaste, dok je bijeli pinot dao vinu svježinu i strukturu. Iz bačvice je vino preuzelo arome karamela i začina, a njega na kvascima dala mu je kremast okus te drugu vrstu svježine koja jamči i da će nekoliko godina lijepo putovati kroz vrijeme. Pristajat će predjelima i jelima od bijelog mesa, ribe te plodova mora. Pet netom predstavljenih Laguninih vina odlično će pratiti sljedove ambicioznog kuhara. Takvim posebnim prilikama su i namijenjena. Neće ih prodavati u supermarketima, nego u vinariji te biranim vinotekama i restoranima gdje će im posvetiti pozornost kakvu zaslužuju. Treba na kraju spomenuti i da je Lagunina Malvazija Festigia Vižinada Riserva 2016. na ovogodišnjem ocjenjivanju Mundus Vini u Njemačkoj osvojila zlatnu medalju (najmanje 90 od 100 bodova). Ocjenjivači su pohvalili fine voćne arome te harmoničnost.