Ja bih samo radio vino. Ako vi hoćete marketing i prodaju, može! Takav uvjet za suradnju postavio je Giorgio Clai današnjem partneru Krešimiru Penaviću te su se dogovorili. Giorgio tako i dalje uživa radeći vina kakva i sam želi piti, što je filozofija koja ga je i dovela na kratku listu legendarnih hrvatskih vinara, a od prošlogodišnje berbe ima ih više nego dosad. Nova etiketa je Baracija, pod kojom puni mlađa i laganija vina nego što su kultna Sveti Jakov malvazija i Brombonero refošk. Clai i Penavić predstavili su ih u zagrebačkom restoranu Dubravkin put.
Baracija je ruševna stancija iz 1845. koju Penavić obnavlja, a oko nje je od 2011. po hektar malvazije i refoška. Grožđe je dosad išlo u vina Ottocento, bijelo, odnosno crno, a lani su ga prvi put izdvojili kako bi pokazali što položaj može dati.
- Malvaziju smo macerirali nekoliko dana u drvenim bačvama, u njima je i odležala godinu dana – rekao je Clai. Izraženo mineralno i vrlo ukusno vino izvrsno je pristajalo uz mariniranog smuđa koji je kuhar Vedran Petranović poslužio s kremom od pečene buče, ukiseljenim šampinjonima i čipsom od kelja. Ideja je bila napraviti laganija vina nego što ih Giorgio inače radi i pustiti ih na tržište prije, no mlado i lagano treba shvatiti uvjetno. Malvazija Baracija 2017. je više Clai nego mlada ili lagana, a to je veliki kompliment vinu. Slična je priča i s Refoškom. Svjež je, voćan, vrlo ugodan, ali nimalo banalan.
- S ovim vinom ne tražimo Brombonero. Macerirali smo ga dvadesetak dana u otvorenim bačvama uz potapanje, odradili malolaktiku pa pustili da odleži godinu dana u drvetu – rekao je Giorgiov suradnik Dimitrij Brečević, koji je rođen i školovan u Francuskoj, a i sam u Istri ima uglednu vinariju Piquentum. I nove berbe starih etiketa pokazale su da je ekipa u izvrsnoj formi.
- Solidno, elegantno, vino kakvo ja volim. Uživajte – najavio je Clai mješavinu malvazije, sivog pinota i sauvignona Ottocento bijeli 2015.
- Maceracija je bila kraća. Ne računam dane i sate, plešem kako svira godina. Dvije godine bilo je u velikim drvenim bačvama, godinu u boci i sad je krug zatvoren – na svoj je način opisao aktualnu berbu jednog od prvih vina koja je napravio. Drugo je Ottocento crni, mješavina merlota i refoška s nekoliko postotaka cabernet sauvignona i terana. Berba 2015. elegantno je i puno vino prekrasnog mirisa po crnom bobičastom voću i ljubicama, kojem je odlično pristajao raviol od prepelice začinjen i(li) zaokružen dodacima od vrganja, pačjeg mesa i gusje jetre.
Kakva je Malvazija Sveti Jakov 2016. govori i činjenica da joj nije smetalo što je kao bijelo vino poslužena nakon godinu dana starijeg crnjaka. Miriše savršeno, a okus najavljuje da bi mogla doseći legendarnu berbu 2013. Još nije u prodaji, ali već je dovoljno moćna za patku u začinskim travama. Vrhunac večeri bio je novi Refošk Brombonero iz 2015.
- Čekamo crveno vino koje može za stol s Barolima i Brunelima, da predstavimo Istra sa svoji grožđe na najbolji način. Ne se brinem da postoji bolji vino od Brombonero – rekao je Clai na jedinstvenoj mješavini talijanskog i hrvatskog. Završilo je Taselom, slatkim bijelim muškatom od prosušenih bobica.
- Dobio je ime po čudnoj zemlji koja je siromašna, ali za vino je bogata – najavio je Clai i službeni dio večere veselo zaključio tvrdnjom kako je on sam najveći potrošač Claijevih vina. Koja su mu najdraža, pokazao je nakon ponoći, a bolje ih je ne nabrajati. Zavrtjelo bi se u glavi i onima koji nisu tamo bili.