Nije voda, a nije ni bijela. Bela voda je ime vinogradarskog položaja s kojeg stiže grožđe za dva jako dobra vina makedonske vinarije Tikveš. Crno vino mješavina je vranca, vinskog ponosa zemlje u kojoj vječno sunce sja, i hrvatske najznačajnije sorte plavca malog koji su tamo sadili u vrijeme bivše države, a bijelo od chardonnaya i belana, što je makedonski naziv za grenache bijeli. Ima Tikveš i vino Barovo, to je također položaj, od vranca i kratošije, što je makedonsko-crnogorsko ime za naš crljenak, odnosno tribidrag te talijanski primitivo i kalifornijski zinfandel. Druga makedonska vinarija Bovin, pak, ima prekrasno, puno i snažno, ali vrlo veselo vino A’gupka, što znači Ciganka. Ovaj vranac podsjeća na Ciganku Carmen iz veselijih dijelova istoimene opere. Još dva velika Bovinova vina imaju fantazijska imena, a to su Era i My Way. Odličan im je i četvrti vranac Imperator, od kasnije branog pa probranog grožđa. Enolog Boris Necev ima dozvolu vlasnika da se poigra s 50-ak tona grožđa svake godine. Ove četiri igre stvarno su prekrasne.
Međunarodni festival vina i gastronomije Vino.com, 23. i 24. studenog u zagrebačkom hotelu Esplanade, odlična je prilika da se nauči, ili provjeri, kakva se vina skrivaju iz fantazijskih imena, koja ne otkrivaju sortu, što je kod nas uobičajeno. Sevdah, Bonaca, Žuti cvet, Kardaš i Nostalgija neka su vina Podruma Aleksić iz Vranja. Razlog za posjetu njihovu štandu svakako su i tri sestre Dragana, Maja i Marija, koje polako preuzimaju vinariju. Obiteljski korijeni su iz Dalmacije, gdje je djed Ilija uzgajao grožđe i radio vina. Vinarija Zvonko Bogdan, pak, ima vina Osam tamburaša i Život teče, nazvana po pjesmama ovog majstora starogradske glazbe. Već je i ime vinarije Chichateau lijepa kombinacija imena mjesta Šišatovac u Srijemu te francuske riječi chateau što znači dvorac, ali i vinski podrum. A vina su im Pink Punk te Fabula, bijela i crna. Oni su butik vinarija velikog Erdevika čija se vina zovu Bella novella, Tri bele koze, Tri roze koze, Roza nostra, Omnibus Lector i Trianon. Naši vinari rijetko daju fantazijska imena vinima. Jedan od izuzetaka je obiteljska vinarija Crvik iz mjesta Komaji u Ćilipima, čija se ponajbolja vina mogu prepoznati po motivima iz djela Marina Držića. Izvrsna malvasija dubrovačka zove se Tezoro, što znači blago. Negromant je fini merlot, Pomet jako dobar plavac mali, a Vilin ples dojmljiva mješavina cabernet sauvignona, merlota i plavca koja je na ocjenjivanjima osvajala i 95 od 100 mogućih bodova. U Istri se imenima lijepo poigrala vinarija Fakin iz Motovuna. Geslo vinarije je “Fakin good wines”, a ponajbolja vina su im malvazija La Prima i teran Il Primo. Imaju dobar razlog svoja vina nazivati prvima jer je teran ove godine osvojio Decanterovu zlatnu medalju, a malvazija lani. Obitelj Benvenuti iz Kaldira na brežuljku u susjedstvu Motovuna nazivom Corona Grande “skriva” prekrasno slatko vino od malvazije, muškata i stare istarske sorte ulovine.
Domišljatija su kod nas imena pršutara nego vina. Imamo tako pršutane Smjeli i Baba, a na Vino.comu će se predstaviti Mrki. Dok se uživa u pršutu i vinu, treba se sjetiti da su i kruh i voda jako dobri na vinskim sajmovima. Kruh će ublažiti kiseline u želucu, a treba biti što jednostavniji kako ne bi utjecao na okus vina koja se kušaju. Pri kušanju nije lako natjerati se da se pljune dobro vino, a zbog takvih se i dolazi. Zato treba nakon malog gutljaja vina popiti veliki vode. Posljedica će biti češći odlasci na zahod, no i šetnje će pripomoći da glava ostane bistr(ij)a