Život je prekratak da bi se pila loša vina, ali nije dovoljan ni da bi se sva dobra hrvatska vina kušala. Lijepa naša mala zemlja ima četiri klimatski različite zone za uzgoj vinove loze i u svakoj različita vina, ali uvijek dobra, daju i međunarodne sorte poput chardonnaya, merlota ili cabernet sauvignona koje se sade svuda.
Uz većinu najpopularnijih svjetskih sorata, imamo i 60-ak autohtonih od kojih radimo vina, pa je izbor doista golem. Posebno na hrvatskom jugu, u Dalmaciji, gdje svaki otok, na obali i gotovo svako selo, ima svojeg vinskog favorita. Najznačajnija dalmatinska sorta je plavac mali, koji s dobrih položaja i pod nadzorom dobrog vinara daje iznimna vina. S obzirom na punoću i snagu, nisu baš primjerena ljetu, iako se na Pelješcu, Hvaru ili Braču ne smije propustiti kušanje vina koja su zbog malih serija inače teško dostupna. Dobar babić iz okolice Primoštena ili crljenak, oba su rođaci plavca malog, daju vina vitkijeg tijela pa i za toplih dana odlično pristaju pečenjima od janjetine i kozletine ili tuni. Na Korčuli, uz bijelu ribu, treba uživati u moćnim bijelim vinima od grka, punim i voćnim pošipima ili laganijim maraštinama, koju zovu još i
rukatac. Vis nudi jedinstvenu vugavu, dubrovačko primorje malvasiju dubrovačku, okolica Imotskog bijelu kujundžušu i crveni trnjak, Skradin sve bolje debite i prekrasnu lasinu, koju s pravom nazivaju i dalmatinskim crnim pinotom, a zadarsko zaleđe, pak, ima odlična crna vina od glasovitih francuskih sorata. Primorje se diči žlahtinom bijelom i sušćanom crnim ili sansigotom, a Istra ima fantastični trio malvaziju, teran i momjanski muškat, s kojim pokriva sve tipove vina, od laganih bijelih preko onih moćnijih, do svježih pa i odležanih, kompleksnih crnjaka za najbolju hranu ili za kontemplaciju.
Svakako treba kušati muškat ruža crveni, a pjenušci, posebice oni iz vinarije Misal, među najboljima su u Hrvatskoj. Uz pjenušce Zapadne kontinentalne Hrvatske, naravno. Na tom bregovitom Sjeverozapadu sortiment je austrougarsko nasljeđe, obogaćen kraljem rizlingom te najboljim Francuzima, crnim pinotom, chardonnayom i sauvignonom. Istočna kontinentalna Hrvatska ima lijepu kombinaciju austrougarskih i udomaćenih francuskih sorata. Izbor je bio težak, jer ponuda je golema, a nekog drugog dana bio bi vjerojatno i drukčiji. Ali od nečega treba početi. Pa, u zdravlje!