Zagreb je dobio mjesto na kojem će uživati svi koji žele probati jako dobro, pa onda i skupo talijansko, francusko, njemačko ili hrvatsko vino, a nemaju mogućnost kupiti bocu. Sommelierka Jelena Šimić Valentić proslavila se zabavnim i poučnim školicama u sklopu Boutiquea vinske kulture Pupitres na kojima se o vinima učilo kušajući vrhunske etikete sa svih krajeva svijeta. Sad je u središtu grada, u Frankopanskoj 1, otvorila i Pupitres bar, u kojemu velika vina nudi prilično povoljno na čaše.
Riječ je o možda i jedinome mjestu u širem okruženju u kojem se čaša šampanjca može popiti za 65 kuna.
- I točimo ga puno. U četiri dana otišlo je 30 boca šampanjaca. Volim ih piti pa mi je drago i kad ih drugi piju. Zato sam i cijene formirala tako da si ljudi to mogu priuštiti. Draže mi je da zaradim malo po boci i istočim ih puno, nego da ide jedna na tjedan – priča Jelena.
Šampanjac kuće je Taittinger Prelude Grands Crus Brut. Na listi su najpopularnija imena Champagne, poput Dom Perignona, ali i kultni Jacques Selosse Initial Grand Cru Blanc de Blancs Brut.
Među mirnim vinima zastupljene su sve važnije svjetske i hrvatske regije, a na listi domaćih su i neka manje poznata imena, poput Frankovića iz Istre, Fiolića iz okolice Zadra i Violića s Pelješca. Tu je i Grk Bire, jedno od najtraženijih, ali i najteže dostupnih naših vina. U vinariji u Lumbardi na Korčuli ne može se kupiti više od dvije boce odjednom, a u Pupitresu se sigurno mogu kušati tri čaše.
Nema smisla dalje nabrajati vina s liste jer Jelena tvrdi da će je stalno mijenjati.
- Sad imam 248 etiketa. Možda će ih za mjesec dana biti 100, a za godinu 500. Sve će ovisiti o tome kako će gosti prihvaćati pojedina vina – najavljuje. Svaki ponedjeljak dio vina ide na listu preporučenih i posluživat će se uz cijelu priču o sorti, proizvođaču, vinogorju… Kad se koje istoči, što ipak ljepše zvuči nego proda, među preporučena će novo. Tako će sva vina imati istu priliku.
– Ne želim zalihe vina. Želim da se vrte, ne samo zato da se što prije prodaju, nego i da gosti znaju da će ih dočekati nešto novo. Da kažu: ‘Idemo vidjeti što nam Jelena danas preporučuje’ – kaže.
Jelena se ugostiteljstvom počela baviti tijekom studija. Konobarila je kako bi preživjela, no okruženje joj se dopalo. Završila je sve tri razine edukacije u Hrvatskom sommelier klubu i selila se iz dobrih u sve bolje restorane. Majčinstvo joj je preokrenulo život. Htjela je više vremena za obitelj, na što kao sommelier u tuđem restoranu nije mogla računati, pa je osnovala Boutique vinske kulture Pupitres i počela educirati vinske početnike, zaljubljenike, ali i profesionalce. Bar je sljedeća razina, a u njemu će nastaviti držati i školice.
Čini se da su ga zagrebački vinoljupci prepoznali kao mjesto u kojem se može ugodno provesti vrijeme. U kasno popodne kišnog radnog dana bio je ispunjen više od pola. Za većim stolom uživalo je pet dama, a za manjima je nekoliko parova sjedilo, kušalo vina i tiho razgovaralo. Navečer je, priča Jelena, sve puno bez obzira na to o kojem je danu i kakvom vremenu riječ. I neka je, neka se ljudi raduju jer, kako piše na zidu bara Pupitres, i vino je radost.