Inovacija, dizajn, gastronomska izvrsnost, vrhunska usluga, dobro osmišljen marketing i branding, posebnost i lokacija, kriteriji su po kojima The Luxury Travel Guide bira kandidate za nagradu koju dodjeljuje ekskluzivnim turističkim objektima u Europi, Americi, Australiji, Aziji, Africi i srednjem istoku. Ove godine nagradu Traditional Wine Maker of the Year dodijelili su vinariji Kabola u Momjanu. Već prvi pogled na fotografije prekrasnog objekta koji okružuju vinogradi pokazuju zašto, a i boravak u vinariji dugo se pamti. Po uvijek veselom i šarmantnom domaćinu Marinu Markežiću, ali i po njegovim vinima.
Kabola, to je obiteljski nadimak po kojem je nazvao i vinariju, a danas i njega svi tako zovu, ušao je u povijest hrvatskog vinarstva jer je prvi proizveo i na tržište pustio vino iz amfore. Bila je to malvazija iz berbe 2005. Do 2010. svake je godine bobice najznačajnije istarske sorte ostavljao da se mjesecima namaču u moštu u glinenoj posudi ukopanoj u zemlju iza kuće. Tek je u proljeće to sve prešao pa stavljao u drvenu bačvu u kojoj je vino njegovao na finom talogu, a potom puštao još pola godine da se smiruje u boci. Nekoliko godina vina iz amfore nije radio, a u 2015. i 2016. napravio je čak dva. Osim malvazije, na isti je način počeo raditi i teran.
Terani vinarije Kabola i dosad su bili posebna priča. Izniman užitak pružila je lani berba 2007. Devetogodišnje vino bilo je nevjerojatno svježe i mlado odmah po otvaranju boce, a nakon dekantiranja iskazalo je i prekrasnu voćnost. Pokazalo se kao veliko vino za veliku čašu i bilo je, poput mnogih odličnih terana u kojima se lani uživalo, snažan poticaj tada još neizvjesnoj borbi za povratak legitimiteta hrvatskom teranu koji su susjedi Slovenci iz neshvatljivih razloga pokušali uzeti.
Kabola je i jedan od zaslužnih za zaštićenu oznaku izvornosti momjanskog muškata. Prema nekim saznanjima, prije 800 godina u Momjan su iz talijanske Furlanije stigli trsovi bijelog muškata. Prilagodili su se ljudima, klimi i tlu i sortu su mnogi počeli zvati momjanski muškat, a momjanski vinari Kozlović, Prelac, Sinković, Brajko i Markežić i predstavljaju se kao muškatiri.
Kabola ima tri momjanska muškata. Secco je suho mirisno vino kojem fino pristaju svježiji sirevi, topla predjela od polodova mora i jela od bijelog mesa. Vina s etiketom Momjanski muškat na granici su poluslatkog i slatkog i poslučuje se kao aperitiv ili uz slastice, a Dolce… Ima 201 gram neprovrelog šećera po litri. Treba li išta više reći? Fino je uz dobar sladoled.
Kabola obrađuje 20 hektara vinograda i proizvodi oko 100.000 litara vina na godinu. Čak 70 posto je istarska malvazija. I nju, poput muškata, nudi u tri inačice – kao mladu i svježu pod imenom sorte, potom Unicu, svojevrsnu preteču amfore, treće i najambicioznije malvazije.
Unicu je 2003. napravio višemjesečnom maceracijom u drvenim kacama, pa njegom na kvascima u bačvi. Tako je poslije počeo raditi Amforu, a Unicu macerira nekoliko dana, pa potom dugo drži na finom talogu. Malvazija je i baza za pjenušac Re u kojem su još chardonnay i pinot. Da voli ozbiljna vina iskazuje u merlotu i cabernet sauvignonu koji zriju godinu i pol u drvetu, a o toj sklonosti Kabola kaže:
Kad sam bio mlađi, uživao sam u mladim, svježim vinima i volio mlađe žene. Sad volim ozbiljnije žene i složena vina!