Gotovo 80 posto posjetitelja festivala The Great Sparkling Exploration znali su za Hrvatsku kao vinsku zemlju i iskreno su ih zanimali naši pjenušci, rekao je Tomislav Tomac vrativši se sa suprugom Martinom iz Londona, gdje su ih urednici časopisa Decanter uvrstili među 60 izlagača iz cijelog svijeta na prvom pozivnom festivalu pjenušavih vina.
Kriterij za sudjelovanje bili su 95 ili više bodova na Decanterovu ocjenjivanju vina, koje je po broju uzoraka najveće na svijetu, ili objava u časopisu da je pjenušac najbolji u nekoj kategoriji. Pjenušac Tomac Amfora bio je na listi 75 najuzbudljivijih vina u 2016. po izboru Decanterovih urednika, na kojoj je bilo samo šest pjenušaca.
– Iznenadilo nas je to jer nemamo uvoznika u Velikoj Britaniji. Decanterovi su ljudi bili na Festivalu Vino.com u Zagrebu, kušali su naša vina i nabavili ih nekim svojim kanalima. Osim Pjenušca Amfora iz 2010. u Londonu, u dvorani tik uz Westminstersku opatiju, imali smo i pjenušac Diplomat iz 2014. – ispričao je Tomislav Tomac na već tradicionalnom lipanjskom predstavljanju mladih vina.
Tomci, naime, ne žure s izlaskom na tržište jer čekaju da vina dođu u optimalnu formu, a svakog lipnja i iznenade nečim. Ove godine novost je Zelenac. Riječ je o austrijskoj sorti koju tamo zovu rotgipfler, a kod nas od nje odlična suha i predikatna vina radi Vlado Krauthaker.
– Na Plešivici ga je prvi proizveo Franjo Jambrović, od kojeg smo svi učili raditi vino. Vladimir Nežić i ja smo gledali kako
to radi. Pokojni su, nažalost, a mi smo kupili hektar i pol Nežićeva vinograda u kojem je i 800 trsova zelenca. Napravili smo vino koje posvećujem svojim profesorima – rekao je Tomislavov otac Zvonimir Tomac.
Imat će još jednu berbu tog zelenca, a potom ga zamijeniti crvenim veltlincem, čije su sadnice već rezervirali u Austriji.
Predstavili su i Sauvignon 2016. Ima lijep sortni miris, ne napadan kakvi znaju biti u sauvignonima, a jako se svidio i Rizling 2016. Vrlo je ukusan i s velikim potencijalom za odležavanje. Slijedili su mineralan Chardonnay 2015. pa Crni pinot iste berbe.
- S njim nije lako. Grožđe brzo zrije i, ako se prekasno pobere, vino dobije džemaste note, koje sorti ne pristaju – rekao je Tomislav dodajući kako je fermentirao u amfori pa sazrijevao u bačvi od 2000 litara. Nije izdržao da ne spomene i kako je 2016. bila odlična za pjenušce, najbolja ikad.
- Brali smo 10. rujna. Grožđe je bilo savršeno zrelo, a imalo je 10 grama kiselina po litri. Kao u Champagnei. Inače kiseline već u kolovozu znaju pasti na sedam grama, pa moraš brati iako još nije sasvim zrelo – rekao je. Je li berba bila doista tako dobra, vidjet ćemo za dvije godine. Tad će lanjski pjenušci biti zreli.