Prije 15 milijuna godina više od 400 vulkana bilo je aktivno u Tokaju, vinskoj regiji čiji je najveći dio u Mađarskoj, a šestina u današnjoj Slovačkoj. Prije 441 godinu prvi se put pisalo o tokajskom vinu. Prije 387 godina proizveden je prvi aszú, slatko vina na koje većina pomisli kad se spomene tokajac. Prije 287 godina počela je klasifikacija tokajskih vinograda po kvaliteti, prva na svijetu, a završena je 42 godine kasnije. Prije 15 godina Tokaj je postao područje pod zaštitom Unesca. Prije sedam dana ponovno sam uživao u slatkim tokajcima, kojima tepaju da su kraljevi vina i vina kraljeva, i velikim suhim vinima od sorti furmint (to je naš moslavac), hárslevelű (lipovina), sárgamuskotály (žuti muškat), zéta (nekad su je zvali oremus, a mješavina je furminta i bouviera koji mi zovemo ranina), kabar (mješavina lipovine i ranine) te transilvanijske sorte kövérszőlő koja raste i u Tokaju.
Kompliciran je sortiment, ali ni približno kao tipovi tokajskih vina. Suha su dugo bila podcijenjena, no od 2000. vinari im posvećuju više pozornosti pa i vinoljupci sve više uživaju. Neka su od jedne sorte, druga su mješavine, a sve ih odlikuje mineralnost, jedinstveni okus svježine i slanosti koji daju ponajbolji vinogradarski položaji svijeta.
Tokaji szamorodni prvi je pravi Tokajac, najniža kategorija, suho, rjeđe i poluslatko od grožđa kasne berbe, djelomice prosušenih i plemenitom plijesni napadnutih bobica, pojašnjava vinopedia.hr.
– Tokaji aszu nastaje probirnom berbom prosušenih bobica, koje se tiješte u platnenim vrećama. Dobije se pasta koja se otapa u svježemu moštu, u posudi od 136 litara (gönczer). Odnos paste i mošta izražava se kao puttonos te o njemu ovisi sastav i tip vina. Na etiketi piše broj puttonosa, a vino ih može imati najviše šest – piše Vinopedia.
Tokaji maszlasi i tokaji eszencia su slična vina, ali s malim sadržajem alkohola te visokim postotkom šećera i drugih sastojaka. Vina vriju u gönczerima, u tunelima 17 i više metara pod zemljom, a dozrijevanje bez pretakanja i bistrenja traje godinama.
Većinu tih tipova kušali smo u slovačkoj vinariji Tokaj&Co te mađarskima Demetervin i György Tóth. Potonji vinar “suborac” je s ocjenjivanja Muvina u slovačkom Prešovu. Govori mađarski i pomalo njemački pa ne bi bilo lako sporazumjeti se kad njegova vina ne bi podjednako lijepo pjevala na svim jezicima svijeta. Ima 15 hektara vinograda, nema internetsku stranicu, a puni 20.000 boca na godinu kojih nema u uobičajenim prodajnim mjestima. György sva vina proda gostima koji mu dođu u vinariju.