Još su milijardu “upropastili”. Šest plešivičkih vinara predstavilo je 11 pjenušaca proizvedenih klasičnom metodom druge fermentacije u boci uoči Međunarodnog festivala pjenušavih vina Zagreb Bubbles 3. lipnja. Kao 12. uzorak ponudili su bazno vino za pjenušac, dakle sirovinu kojoj predstoji stvaranje mjehurića. Od svakog su uzorka otvorene četiri boce. Francuz Bruno Duteurtre izračunao je da je u boci šampanjca 250 milijuna mjehurića, a ovi Plešivičanci pjenušce rade kao u Champagnei, pa su iz Klovićevih dvora u zrak ispustili 11 milijardi mjehurića, a još milijardu “upropastili”. U četiri butelje istočenog baznog vina za pjenušac mjehurići se neće uspjeti razviti.
Priča o broju mjehurića u boci pjenušca bio je detalj s radionice Vidim zvijezde – Pjenušci Plešivice, na kojoj je oduševila raznolikost. Pjenušce s duhom, aperitivne koji gase žeđ, što je trebalo u sparno popodne, ponudili su Jagunić (Three stars brut) i Kolarić (Coletti Rose Brut nature). S tijelom, primjereni jelima od ribe i bijelog mesa, bili su Tomac Diplomat Extra brut, Kolarić Coletti Brut nature, Šember Brut i Korak Brut nature. Kao pjenušci sa srcem, koji pristaju i uz malo jača mesna jela, predstavili su se Rose Šember Brut, Rose Kurtalj Brut i Rose Brut nature Korak, a kao pjenušci s dušom, koje se rijetko pije ali dugo pamti, pokazali su se zreli, pet godina odležan na kvascima Kurtalj DRI iz berbe 2011. te jedinstven u svijetu Tomac Amfora Pjenušac Brut nature, napravljen od baznog vina odnjegovanog u amfori ukopanoj u zemlju. Mnogi su prvi put imali priliku probati i bazno vino za pjenušac koje je donio Dominik Jagunić. Prošlogodišnje je berbe i već je napunjeno u bocu u kojoj se odvija druga fermentacija. Nekoliko litara izdvojio je prije punjenja da bi pokazao od čega se pjenušac radi. Bazno vino ima malo alkohola i izražene kiseline i nije ga ugodno piti. Zahvaljujući kvascima, to “špičasto i kvrgavo” piće za godinu i pol ili dvije postat će skladno.