Dvije godine istraživali smo polifenolni sastav pet hrvatskih bijelih sorata. Bili su to pošip i maraština iz Dalmacije, istarska malvazija te kraljevina i škrlet iz sjeverozapadne bregovite Hrvatske. Pokazalo se da pošip i škrlet imaju najveći potencijal, ispričala je dr. Ana-Marija Jagatić Korenika, docentica sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo zagrebačkog Agronomskog fakulteta, u Ivanić Gradu na Škrletovu, prekrasnom predstavljanju vina od poprilično zapostavljene autohtone moslavačke sorte.
Polifenoli su antioksidansi, spojevi koji povoljno utječu na stabilnost i čuvanje vina, ali i na one koji vino s puno polifenola piju. Oksidacija je u stvari starenje, pa antioksidansi, pojednostavljeno rečeno, produljuju mladost.
Šalu na stranu (iako prethodna tvrdnja nije samo šala), ekipa s Agronomskog fakulteta istraživala je sastojke koji bi mogli pojačati aromatski profil škrleta. Otkrili su da škrlet među ispitanim sortama ima najviše terpena, koji su glavni nositelji aroma kod muškata i traminaca, pa bi poput njih mogao mirisati na ružu. Ima i najviše spojeva koji potiču razvoj mirisa jabuka i krušaka, a također su poželjni u vinu.
- Slijedi kontrola sazrijevanja u boci kako bi zadržali polifenole i aromatsku strukturu – rekla je docentica Jagatić Korenika.
Na Škrletovu su predstavili i klonsku selekciju trsova koja je počela 2000. ispitivanje 80 klonova. Nakon 10 godina izdvojili su osam i posadili ih u pokusnom vinogradu Marka Miklaužića u Repušnici, a potom tri kao najbolja prijavili Zavodu za rasadničarstvo u Osijeku. Od ta tri, zavedena pod brojevima 29, 33 i 69, neki vinari već rade vina.
Na kušanju vina imali smo rijetku priliku usporedno naslijepo kušati škrlete devet vinara, koji ga, pokazalo se, rade u tri različita stila. To svakako trebaju ujednačiti kako bi vina bila prepoznatljiva, što će olakšati zajednički nastup na tržištu.
Potom su poslužena i četiri škrleta proizvedena organski (Miklaužić), na kvascima (Trdenić) te dugom maceracijom i iz starog vinograda (Voštinić Klasnić). To su drukčiji putovi kojim vinari svakako trebaju nastaviti.