Na čistunce i “one druge” podijelio se vinski svijet što se vidi i u specijaliziranim vinskim časopisima, na velikim prezentacijama vina poput toskanskih Anteprima, pa i na ocjenjivanjima. Čistunci preferiraju korištenje svega što će unificirati vino, od selekcioniranih kvasaca, enzima do bistrenja. Tvrde kako ljudi žele piti svježa i mlada vina te da im takva treba ponuditi i da su su prirodna, ekološka ili biološka vina prevara kojom oni drugi prikrivaju svoje neznanje. Ti drugi, pak, poberu grožđe, stisnu ga prije fermentacije, neki čak i poslije, pa puste da pretvaranje soka u vino vodi priroda. Nisu baš prljavi, ali njihova vina nisu sasvim bistra. Imaju talog.
- Vinski talog ili sediment vina je visoko vrijedan sporedan proizvod vinifikacije. Sastavljen je od izumrlih ili živih stanica kvasca, krutih ostataka grožđa (sjemenki, kožica i dr.), soli vinske kiseline (striješa) i tvari koje nastaju koagulacijom (bjelančevine, bojila i dr.) te više ili manje mineralnih čestica koje su kao nečistoća dospjele u vino tijekom prerade grožđa – piše u Vinopediji, internetskoj vinskoj enciklopediji napravljenoj na bazi “Prvog hrvatskog vinogradarsko-vinarskog leksikona” Ivana Sokolića.
Dio grubljeg taloga, naravno, treba maknuti, no držanje vina na finom, uz povremeno miješanje, pridonosi kakvoći. Taj se postupak naziva “sur lie”, što znači “na kvascima” i često se koristi za njegu ponajboljih chardonnaya.
Po talogu (sedimentu) nazvala se kanadska kompanija Sedimentary wines koja prodaje ne sasvim obična vina ne sasvim običnih vinara. Deseci su iz Italije i Francuske, a po jedan je iz Austrije (Nikolaihof), Oregona, Baskije i Slovenije. To je Aleš Kristančič Movia koji se predstavio i u Veroni na jednom od najvećih svjetskih vinskih sajmova Vinitaly. Tko zna Movijina vina, razumjet će kakve su vinare Kanađani okupili i razveselit će ga da su na listi i vina “talijana” Joška Gravnera te Stanka Radikona. A tko njihova vina nije upoznao, neka ih kuša. Možda se “zarazi”, možda i ne, ali neka ne uđe među one koji misle da znaju kakva vina svi ljudi žele piti pa svima samo takva žele ponuditi.